Evenimentul Zilei > Justitie > Puiu Popoviciu, mutare de ultimă oră pe rolul Curții de Apel București în dosarul fraudelor cu terenuri
Puiu Popoviciu, mutare de ultimă oră pe rolul Curții de Apel București în dosarul fraudelor cu terenuri

Puiu Popoviciu, mutare de ultimă oră pe rolul Curții de Apel București în dosarul fraudelor cu terenuri

Curtea de Apel București ia în discuție, luni, reunirea dosarelor în care omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu și fostul rector al Universității de Științe Agronomice, Ioan Nicule Alecu, cer instanței să constate intervenția unei legi penale noi, după condamnarea lor definitivă în dosarul terenurilor „Fermei Băneasa”, în care primul a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare, iar al doilea – una de 6 ani cu executare.

Pe 28 decembrie 2018, Curtea de Apel București a decis să confiște de la omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv pentru corupție, terenul de 224 de hectare din Băneasa pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA, potrivit minutei de ședință. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu apel.

Astfel, latura civilă a dosarului „Ferma Băneasa” urmează să fie soluționată definitiv în apel la Instanța supremă, după ce în urmă cu mai bine de un an și jumătate, mai exact pe data de 3 august 2017, Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, tot la Înalta Curte.

Asta deoarece la instanța de fond judecătorul a decis să disjungă latura civila a dosarului și să se soluționeze doar latura penală, pronunțând o condamnare de 9 ani de închisoare pentru Puiu Popoviciu. Decizia judecătorului Bogdan Ion Tudoran s- a fundamentat pe faptul că se apropia termenul de prescriere a faptelor.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Ioan Niculae Alecu primind şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Puiu Popoviciu a fost de negăsit după pronunţarea sentinţei, însă acesta a reţinut la Londra, după câteva zile. Poliţia londoneză l-a eliberat pe omul de afaceri după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline.