O rețetă autentică japoneză de bază în cultura niponă, puiul teriyaki este simplu și rapid de făcut, dar extrem de delicios. Cu puține ingrediente deloc scumpe și la îndemâna oricui, faci o masă gustoasă pentru toată familia, fără să depui prea mult efort sau să stai ore în șir în fața aragazului.
Puiul teriyaki. Denumirea de teriyaki nu are nicio legătură cu tipul de carne folosit pentru această rețetă. Reprezintă procedeul de preparare. Este formată din două cuvinte: „teri” – lucios, termen care face referire la aspectul final al mâncării în cauză, dat de zahărul prezent în componența sosului – și „yaki” -termen care în limba japoneză înseamnă copt, fript.
Dacă dorești o variantă și mai rapidă a acestei rețete, poți cumpăra sosul teriyaki direct din supermarket. Dacă însă, pentru numai câteva minute extra petrecute în bucătărie, dorești să obții aroma originală a acestui sos bun de te lingi pe degete, urmează întru totul rețeta de mai jos.
Puiul teriyaki
Cum se face puiul teriyaki
Ingrediente necesare
600 de grame de pui (piept sau pulpe dezosate) tăiat cubulețe 3 linguri de amidon de porumb 1 lingură de ulei de măsline 2 căței de usturoi tocați 65 de grame de zahăr brun 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras 3 linguri de mirin (vin dulce, preparat din orez) 1 lingură de sos de soia 180 de mililitri de apă 1-2 cepe verzi tocate
Taie puiul cubulețe sau bucăți. Bagă-l într-o pungă cu fermoar împreună cu cele trei linguri de amidon de porumb. Închide punga și agit-o bine, până se acoperă bine bucățile de pui de amidon. Adaugă ingredientele pentru sos (usturoiul, zahărul brun, ghimbirul, vinul de orez, sosul de soia și apa) într-un bol mic sau într-un borcan care se închide etanș. Amestecă-le bine, până la omogeninzare. Toarnă uleiul de măsline într-o tigaie nonaderentă. Prăjește bucățile de pui, la foc mediu spre mare. Timp de câteva minute, până se rumenesc bine pe toate părțile. Toarnă sosul teriyaki în tigaie peste pui și redu focul la mediu. Mai lasă totul pe foc câteva minute. Până când bucățile de pui se pătrund și sosul începe să se îngroașe. Dă tigaia deoparte de pe foc.
Cum se servește
Puiul teriyaki se servește, cel mai adesea, alături de un bol de orez proaspăt fiert și cu ceapă verde proaspătă tocată, presărată deasupra din belșug.