Evenimentul ZileiEVZ SpecialPSD vrea capul ministrului de Interne. Lucian Bode, o pată neagră pe blazonul instituției

PSD vrea capul ministrului de Interne. Lucian Bode, o pată neagră pe blazonul instituției

PSD vrea capul ministrului de Interne. Lucian Bode, o pată neagră pe blazonul instituției
Vasile Cîtea, secretarul Partidului Social Democrat din Camera Deputaților, cere demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, în contextul decesului unui bărbat de 63 de ani, din Pitești, care a murit la scurt timp după ce a fost imobilizat de polițiști.

Vasile Cîtea a făcut referire, în cadrul unei declarații, la acțiunea unui ofițer de Poliție din Minneapolis, de anul trecut, care s-a finalizat prin decesul lui George Floyd. Secretarul grupului PSD din Camera Deputaților a subliniat că incompetența ucide. Cîtea îl acuză pe ministrul Bode de indiferență față de acțiunile angajaților din subordinea sa. 

“25 mai 2020 – americanul George Floyd este ucis de o acţiune a Poliţiei din Minneapolis după ce un ofiţer de poliţie a apăsat cu genunchiul pe ceafa sa timp de 8 minute şi 46 de secunde. Tragicul eveniment a fost urmat de o vară întreagă de proteste violente şi de declanşarea unor anchete federale. Raportul medico-legal a confirmat ca şi cauză a decesului asfixia traumatică.

16 aprilie 2021 – un bărbat de 63 de ani din Piteşti este evacuat cu forţa de pe o terasă unde exista un pericol de incendiu. Martorii spun că poliţiştii care au asigurat evacuarea s-au urcat cu picioarele pe capul victimei. Românul moare, iar concluziile raportului medico-legal sunt terifiante: “Victima a murit prin asfixie mecanică ca urmare a comprimării părţilor moi ale gâtului şi toracelui”. Parchetul de pe lângă Tribunalul Piteşti a început cercetările pentru infracţiunile de purtare abuzivă şi ucidere.

În tot acest timp, ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian Nicolae Bode, stă liniştit în biroul domniei sale în timp ce angajaţii din subordine lansează scenarii înfricoşătoare: intervenţia forţelor de ordine a fost justificată!!”, s-a exprimat deputatul Vasile Cîtea. 

PSD cere demisia ministrului Bode

Parlamentarul PSD susține că incompetența ministrului de Interne a stat la baza tragicului eveniment care s-a soldat cu o victimă omenească. “Nici măcar Miliţia din alte epoci nu manifesta o aşa cruzime faţă de un cetăţean care, fiind probabil sub influenţa băuturilor alcoolice, nu s-a conformat”, a afirmat Vasile Cîtea.

“Ce se întâmplă când instituţia care trebuia să asigure siguranţa şi protecţia cetăţenilor sfârşeşte lamentabil prin a le provoca decesul? Ce se întâmplă atunci când oficiali din ministerul pe care îl conduceţi afirmă faptul că intervenţia forţelor de ordine, intervenţie soldată cu decesul unui cetăţean, a fost justificată? 

Cetăţenii care refuză să se legitimeze sunt snopiţi în bătaie pe străzile României, alţi români de-ai noştri care doresc să îşi exprime în mod civilizat un punct de vedere sunt îndesaţi şi loviţi în dubele poliţiei şi, acum, un român care a refuzat să părăsească o terasă în aer liber este omorât prin asfixie mecanică în timp ce oficialii din ministerul pe care îl conduce (ministrul Bode – n.r.)  afirmă că intervenţia a fost justificată pentru că românul de 63 de ani nu s-a conformat?”, a pus problema Vasile Cîtea.

Deputatul crede cu tărie că, în contextul dat, se impune demisia de urgență a ministrului de Interne. 

“Aici nu mai este loc nici de scuze, nici de regrete, nici de compasiune faţă de familia victimei. Când incompetenţa ucide, incompetenţa trebuie, de urgenţă, înlăturată! Demisia! (…) Mandatul (ministrului Bode- n.r.) reprezintă o pată neagră pe blazonul unei instituţii care, în ultima perioadă, a uitat să protejeze cetăţenii României şi, în schimb, este folosită pentru apărarea propriilor scaune”, a subliniat secretarul Vasile Cîtea.

Reamintim că și Vicepreședintele Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială, Eugen Neață, condamnă atitudinea ministrului de Interne. Potrivit acestuia, Lucian Bode minte și fuge de responsabilitate.


Accesează: