Ministrul Bode, nici călare, nici pe jos. “Responsabilii fug de demisie, iar vinovații de pușcărie”
- Sabina Popescu
- 19 aprilie 2021, 09:36
Vicepreședintele Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială, Eugen Neață, condamnă atitudinea ministrului de Interne, Lucian Bode, în contextul în care un bărbat de 63 de ani din Pitești a murit la scurt timp după ce a fost imobilizat de polițiști pe motiv că refuza să plece de la terasa unui restaurant cuprins de incendiu. Potrivit medicului legist, bărbatul a avut o moarte violentă, în urma asfixiei mecanice, după comprimarea gâtului și toracelui.
În imaginile apărute în presa locală se poate vedea cum bărbatul a fost trântit de polițiști cu fața la pământ. Parchetul face cercetări pentru purtare abuzivă și ucidere din culpă, iar ministrul de Interne, Lucian Bode, se declară "convins că se va face urgent lumină în acel caz şi se va stabili cine se face vinovat de moartea bărbatului".
Ministrul Bode, nici călare, nici pe jos
Vicepreședintele Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială este de părere că de un an de zile autoritățile promit să găsească vinovați pentru tot felul de catastrofe, însă fără niciun rezultat. Peste tot se pun în mișcare unităţi ministeriale, poliţieneşti şi juridice pentru a-i găsi pe vinovaţi, dar nu-i găsesc niciodată.
“Ministrul Bode, nici călare, nici pe jos, cum zice povestea. După ce nu a găsit vinovatul pentru moartea ostaticilor de la Oneşti, ministrul Bode promite că va găsi vinovatul pentru omul pus la pământ de un grup de poliţişti, lângă o bodegă din Piteşti, mort în timpul sau imediat după operaţiunea de imobilizare. (...)
Vă mai amintiţi echipele de control guvernamental care urmau să stabilească vinovaţii pentru infectarea în masă de la spitalul din Suceava? Dar de la spitalele din Arad şi Buzău? Mai ţineţi minte cu ce determinare a pornit cercetarea la spitalul din Bacău, în care au fost pur şi simplu incineraţi pacienţii imobilizaţi la pat? Dar de elanul fără precedent al forţelor de ordine care au încercat să-i salveze pe pacienţii cuprinşi de flăcări în secţia de terapie de la spitalul Balş? (...)
Ici şi colo, câte un acar Păun fără importanţă ori destinul nefericit al celor morţi ocupă ultima filă din tonele de hârtie livrate la finalul cercetărilor. Între timp, catastrofele vin una după alta, încurajate şi de neputinţa cronică sau de complicitatea celor care se laudă că sunt pe urmele vinovaţilor”, s-a exprimat deputatul PSD Eugen Neață.
Responsabilii fug de demisie, iar vinovaţii de puşcărie
Potrivit vicepreședintelui Comisie pentru Muncă, Eugen Neață, căutarea vinovaților este o activitate în zadar în România. În fapt, nu se caută nimic. Sau, dacă se caută ceva, este nevinovăţia unuia sau a altuia, este de părere Eugen Neață.
“Nu se caută vinovaţi şi nu se caută responsabili. Pentru că vinovaţii ar trebui să meargă la puşcărie şi responsabilii să meargă de unde au venit, când au venit pe funcţiile lor. Să demisioneze, adică.
De altfel, toată lumea se bălăceşte în confuzia care se face între vinovăţie şi responsabilitate. Responsabilii se plâng că nu au pus ei mâna pe nimic şi vinovaţii că nu au pus mintea în ceea ce au făcut. Responsabilii, plătiţi generos pentru funcţia lor, refuză demisia invocând absenţa vinovăţiei directe. Priviţi-i cum stau cocoţaţi în posturile lor, lipsiţi complet de demnitate. Vinovaţii, nepricepuţi, indolenţi, criminali, invocă ordine superioare venite de la cei responsabili.
Cum spuneam, responsabilii fug de demisie şi vinovaţii de puşcărie, ascunzându-se unii în spatele celorlalţi”, a afirmat Eugen Neață.
El este de părere că ministrul Bode minte: “Dacă ar spune adevărul, ar fi necesar să-şi dea mai întâi demisia, pentru că este direct responsabil de tot ceea ce se întâmplă în subordinea sa şi omul de la Piteşti, ca şi ostaticii de la Oneşti, a murit pe zona lui de responsabilitate”.
“Aşa cum arată acum, seamănă cu fata din poveste: nici pe drum, nici prin şanţ, nici dezbrăcată, nici îmbrăcată, nici călare, nici pe jos. Ministrul Bode nu este vinovat, dar este responsabil de tot ceea ce fac angajaţii Afacerilor Interne. Sau nu este?
Și ca să se reţină de aici ceea ce este de reţinut: responsabilul demisionează şi vinovatul merge la puşcărie, exact în această ordine şi nu invers, trăgând de cercetare până nu mai rămâne niciun vinovat”, a conchis vicepreședintele Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială.