Evenimentul Zilei > Politica > PSD i-a propus lui Iohannis un pact de coabitare! Lovitură de teatru pe scena politică
PSD i-a propus lui Iohannis un pact de coabitare! Lovitură de teatru pe scena politică

PSD i-a propus lui Iohannis un pact de coabitare! Lovitură de teatru pe scena politică

În laboratoarele din Kiseleff se pregăteşte un non-combat cu preşedintele României. PSD a anunţat Cotroceniul că doreşte să negocieze un armistiţiu politic şi aşteaptă un răspuns “explicit” de la Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, încearcă să-l atragă pe şeful statului într-un târg politic şi i-a transmis acestuia că este inutilă continuarea actualului război PSD – Cotroceni.

“Cine câştigă la sfârşitul zilei? Ce ai putea să câştigi? Nimic. Să vedem care e mai şmecher?”, a explicat şeful PSD la România TV.

Social-democraţii invocă în sprijinul armistiţiului propus nevoia de stabilitate a ţării.

“O să văd care e răspunsul”, a zis Dragnea.

Şeful statului nu va bloca implementarea programului PSD de guvernare, în timp ce social-democraţii se angajează să nu-l suspende din funcţie pe Iohannis, este o parte a învoielii propuse de Liviu Dragnea.

Oferta PSD reprezintă o invitaţie la coabitare paşnică între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria, controlat de social-democraţi. Stabilitatea României a fost motivul principal invocat şi în acordul de coabitare semnat în 2012 între Traian Băsescu şi Victor Ponta. "Acordul de colaborare instituţională este destinat păstrării stabilităţii ţării şi asigurării unui climat funcţional, bunei guvemări şi asigurării încrederii pieţelor intemaţionale", se arăta la începutul documentului.

Klaus Iohannis este, momentan, principalul oponent politic al coaliţiei guvernamentale PSD-ALDE. Preşedintele s-a declarat îngrijorat că Guvernul PSD nu va reuşi să asigure un echilibru economic în România pentru că şi-a asumat măsuri electorale prea îndrăzneţe. De asemenea, Iohannis a participat la protestele antiguvernamentale apărute pe fondul OUG 13.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi preşedintele Klaus Iohannis se află într-o relaţie tensionată. După condamnarea lui Dragnea, în aprilie 2016, Iohannis l-a îndemnat să demisioneze de la vârful PSD. După victoria PSD la alegerile locale şi parlamentare, şeful statului nu a sunat la partid să felicite câştigătorul. De asemenea, Iohannis a anunţat public că nu îl va numi premier pe Liviu Dragnea chiar cu riscul suspendării din funcţie şi a respins prima propunere de premier înaintată de PSD, Sevil Shhaideh.