Cel mai important eveniment politic al anului 2016, conform cititorilor EVZ, este câştigarea alegerilor parlamentare cu 45% de către PSD.

„Scor istoric”

După ce a câștigat Capitala şi toate sectoarele la alegerile locale, PSD a învins cu un scor zdrobitor la parlamentarele din decembrie. Astfel, la Camera Deputaţilor, social- democraţii au obţinut 154 de mandate, iar la Senat – 67. Partidul a înroşit aproape toată harta ţării, mai puţin judeţele Satu Mare, Cluj, Alba, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna. „Este un scor istoric pentru PSD”, a spus liderul partidului, Liviu Dragnea. „E un vot care ne încarcă pe toţi, inclusiv pe mine, cu o uriaşă responsabilitate”, a adăugat şeful PSD.

Alianţă rodnică

ALDE a semnat protocolul de colaborare cu PSD, valabil pe o perioadă de 4 ani, în vederea formării majorității parlamentare și a guvernării. De asemenea, şi UDMR a semnat un protocol de colaborare cu social-democraţii. Din coaliţia majoritară mai fac parte minorităţile naţionale. Cele patru forţe politice au la dispoziţie peste 64% din voturile din Parlament, fiind aproape de majoritatea de 75%, necesară modificării Constituţiei și formării Guvernului.

După formarea majorităţii parlamentare, PSD-ALDE a propus-o în funcţia de premier pe fostul ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta, Sevil Shhaideh. Aceasta a fost refuzată de către preşedintele Klaus Iohannis, fără ca şeful statului să îşi motiveze respingerea. A doua propunere înaintată de PSD pentru funcţia de prim-ministru este Sorin Grindeanu. 

Te-ar putea interesa și: