PSD a câștigat Capitala și țara | Topurile anului 2016

PSD a câștigat Capitala și țara | Topurile anului 2016

Partidul Social Democrat a înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare din decembrie. Victorioşii au făcut alianţe fructuoase cu ALDE şi UDMR

Cel mai important eveniment politic al anului 2016, conform cititorilor EVZ, este câştigarea alegerilor parlamentare cu 45% de către PSD.

„Scor istoric”

După ce a câștigat Capitala şi toate sectoarele la alegerile locale, PSD a învins cu un scor zdrobitor la parlamentarele din decembrie. Astfel, la Camera Deputaţilor, social- democraţii au obţinut 154 de mandate, iar la Senat – 67. Partidul a înroşit aproape toată harta ţării, mai puţin judeţele Satu Mare, Cluj, Alba, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna. „Este un scor istoric pentru PSD”, a spus liderul partidului, Liviu Dragnea. „E un vot care ne încarcă pe toţi, inclusiv pe mine, cu o uriaşă responsabilitate”, a adăugat şeful PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alianţă rodnică

ALDE a semnat protocolul de colaborare cu PSD, valabil pe o perioadă de 4 ani, în vederea formării majorității parlamentare și a guvernării. De asemenea, şi UDMR a semnat un protocol de colaborare cu social-democraţii. Din coaliţia majoritară mai fac parte minorităţile naţionale. Cele patru forţe politice au la dispoziţie peste 64% din voturile din Parlament, fiind aproape de majoritatea de 75%, necesară modificării Constituţiei și formării Guvernului.

După formarea majorităţii parlamentare, PSD-ALDE a propus-o în funcţia de premier pe fostul ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta, Sevil Shhaideh. Aceasta a fost refuzată de către preşedintele Klaus Iohannis, fără ca şeful statului să îşi motiveze respingerea. A doua propunere înaintată de PSD pentru funcţia de prim-ministru este Sorin Grindeanu.