Evenimentul ZileiSocialProtestul de la Lupeni. Minerii amenință că vin în Capitală

Protestul de la Lupeni. Minerii amenință că vin în Capitală

Protestul de la Lupeni. Minerii amenință că vin în Capitală
Guvernul nu a reușit să cadă de comun acord cu minerii din Valea Jiului prin metoda de plată oferită, iar aceștia au amenințat ca vor veni la București pentru a-și cere drepturile.

Guvernul nu a reușit să cadă de comun acord cu minerii prin metoda de plată oferită, iar aceștia au amenințat ca vor veni la București pentru a-și cere drepturile.

După a șasea zi de proteste, minerii de la Lupeni sunt încă nemulțumiți de hotărârea înaintată de Guvern. Oficialii le-au propus muncitorilor plata salariilor în doua tranșe, însă aceștia nu au acceptat și au continuat protestele. În momentul de față zeci de mineri se afla încă în subteran.

În urma discuțiilor Guvernul a adoptat o ordonanță care să garanteze plata salariilor integrale către mineri începând de săptămâna viitoare, timp de 3 luni. Banii pentru luna ianuarie vor veni în două tranșe, însă minerii sunt nemulțumiți în continuare că nu sunt respectate toate condițiile din contractul colectiv de muncă.

Ce au declarat minerii

„Domnule Popescu, vă spunem că nu acceptăm așa ceva. Și, dacă va trebui, vom veni și la București”, spune unul dintre protestatari.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu îi îndeamnă pe mineri să se întoarcă la mine și îi asigură că își vor primi banii pentru luna ianuarie. Unii mineri au venit cu copiii și spun că nu mai au bani de mâncare și pamperși.

Preoții din Vale au pus mână de la mână și le-au adus minerilor care protestează la Mina Lupeni mâncare, fructe și apă.

Din cauza protestelor minerilor, Termocentrala Mintia a rămas fără cărbune, astfel că aproximativ 4.500 de apartamente ale locuitorilor din Deva și instituții publice din oraș nu mai au căldură.

Totodată, aproape toate şcolile din municipiu vor trece la cursuri online din cauză că nu mai pot asigura căldura în sălile de clasă.


Accesează: