Polițiștii au folosit gaze lacrimogene împotriva mulțimii care demonstra împotriva prețurilor crescute la alimente de bază, scrie BBC.

Armata a fost desfășurată în orașele din țară, pentru a proteja clădirile guvernamentale, care au devenit ținte. Premierul Youssef Chahed a condamnat actele „de vandalism” ale manifestanților, spunând că ei încearcă să slăbească statul.

Protestele au avut loc în cel puțin 10 zone, inclusiv în capitala Tunis, în ultimele zile. Demonstrațiile au început pașnic, săptămâna trecută, dar a escaladat, luni seara, Miercuri a fost a treia noapte de violențe, aproape 600 de oameni au fost arestați, în total, în ultimele zile.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Khelifa Chiban, a declarat că mai mult de 300 de persoane au fost arestate noaptea trecută.

Guvernul a acuzat demonstranții că au incendiat mașinile de poliție și au atacat oficialii. Unii oameni au încercat să intre în mall-uri și în magazine, să le jefuiască, în timp ce alții au blocat șoselele, susțin autoritățile.

Armata a intrat în orașul Thala, lângă granița algeriană, azi-noapte, după ce polițiștii au fost nevoiți să se retragă, atunci când protestatarii au dat foc secției de poliție, conform Reuters.

Ministerul Apărării spune că armata protejează acum băncile, oficiile poștale și alte clădiri ale guvernului din principalele orașe tunisiene.

Nu toate protestele sunt violente, agenția locală de știri Tass a transmis că uniunea studenților tunisieni a organizat o manifestație pașnică, la teatrul din Tunis, înainte de a mărșălui către Ministerul de Interne.

Demonstranții acuză polițiștii de acțiuni violente împotriva lor. „Protestele sunt provocate de costul vioeții. Prețul medicamentelor a crescut, toate au crescut, iar salariile, nu. Nu cred că acum este momentul potrivit pentru măriri de prețuri”, a spus un manifestant pentru BBC.

Proteste ample sunt programate să aibă loc mâine. Oamenii cer guvernului să renunțe la bugetul pe 2018, pe care opoziția îl consideră incorect. Și vor mai multe ajutoare sociale pentru familiile cu probleme.

Economia Tunisiei este în derivă după revoluția din 2011, când Zine El Abidine Ben Ali a fost forțat să fugă din țară, după 20 de ani la putere.