Evenimentul Zilei > International > Proteste în Germania față de obligația de a purta mască
Proteste în Germania față de obligația de a purta mască

Proteste în Germania față de obligația de a purta mască

Mii de oameni au ieșit în stradă în Germania pentru a-și manifesta nemulțumirea față de restricâiile menite să împiedice răspândirea Covid-19.

Circa o mie de persoane s-au adunat sâmbătă în centrul oraşului german Hamburg pentru a protesta împotriva purtării obligatorii a măştii ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului, transmite DPA.

Liderii acestui protest au susţinut că restricţiile antiepidemice instituite de guvernul de la Berlin ar încălca mai multe articole ale Constituţiei Germaniei. Cum participanţii la această manifestaţie nu purtau măşti, după o oră şi jumătate de la începerea ei poliţia le-a cerut organizatorilor să pună capăt protestului, întrucât erau încălcate regulile instituite pentru astfel de acţiuni.

Un mic număr de persoane au format o contramanifestaţie, îmbrăcaţi în negru şi purtând steagul mişcării radicale de stânga Antifa.

În acelaşi timp, în oraşul Magdeburg, din estul Germaniei, circa 250 de persoane s-au adunat la un protest de asemenea împotriva restricţiilor antiepidemice.

În paralel cu acest protest s-a desfăşurat un marş pentru ”solidaritate în Magdeburg”, care a insistat asupra diviziunilor sociale. Co-organizatoarea acestui marş, Franka Kretschmer, a admis totuşi că, în pofida efectelor economice ale restricţiilor, oamenii sunt îndreptăţiţi să se teamă de coronavirus, notează Agerpres.

Nu sunt primele demonstraâii de acest fel din Germania. Și în alte mari orașe  mulți oameni au ieșit să protesteze contra restricțiilor în urmă cu câteva săptămâni.

Motivul nemulțumirii este legat de restricțiile impuse în perioada pandemiei, care au ca efect limitarea libertăților publice. Potrivit organizatorilor, câteva sute de persoane s-au alăturat la marșul de protest din Stuttgart.

Iniţiatorul protestului, Michael Ballweg, a afirmat că 5.000 de persoane s-au alăturat demonstraţiei, în creştere faţă de cele câteva sute care au fost urmă cu o săptămână. Poliția din Suttgart nu a comunicat date despre numărul participanților.

De asemenea, la Berlin, 300 de protestatari s-au adunat în Piața Rosa-Luxemburg.

Manifestații similare au avut loc în mai multe țări din Uniunea Europeană, dar și în Statele Unite ale Americii, oamenii protestând atât față de restricțiile de circulație, cțt și față de obligația de a purta mască.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: