Evenimentul Zilei > Actualitate > Proteste de amploare organizate de Sanitas. Mari nemulțumiri existente în sistemul de sănătate
Proteste de amploare organizate de Sanitas. Mari nemulțumiri existente în sistemul de sănătate

Proteste de amploare organizate de Sanitas. Mari nemulțumiri existente în sistemul de sănătate

Membrii Sanitas vor organiza proteste, din cauza ultimelor decizii luate de guvernanți, în privința bugetului de austeritate.

Proteste organizate de sindicaliștii Sanitas, îndreptate către Guvern, Parlament și ministere. Sediile acestor instituții ale statului vor fi pichetate în perioada 11-19 februarie. Nemulțumirile sunt legate de reducerea sporurilor pentru angajaţii bugetari. Dar și uspendarea acordării voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 şi reducerea indemnizaţiei de hrană.

„Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas, întrunit luni, 8 februarie 2021, a luat act cu maximă îngrijorare de declaraţiile premierului Florin Cîţu şi ale preşedintelui PNL, Ludovic Orban. Referitoare la reducerea sporurilor pentru angajaţii bugetari, suspendarea acordării voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 şi reducerea indemnizaţiei de hrană.

Proteste ale Sanitas, în fața Guvernului și la Parlament

În acest context a analizat posibilul impact al acestor măsuri asupra membrilor noştri de sindicat. A constatat lipsa completă a dialogului social. A consultărilor cu organizaţiile sindicale înaintea implementării acestor măsuri şi a hotărât adoptarea unui calendar de proteste sindicale pe termen scurt care vizează pichetarea Guvernului României, a ministerelor de resort şi a Parlamentului României în perioada 11 februarie – 19 februarie 2021. Pichetările vor avea loc după un program pe care îl vom anunţa în timp util, în limitele permise de legislaţia actuală, specifică perioadei stării de alertă”. Este anunțul făcut de reprezentanții Sanitas în cadrul unui comunicat.

Aduc argumentul muncii în condiții de pandemie

De asemenea, sindicaliștii au mai atras atenția că în această perioadă se lucrează în condiții speciale. Din cauza pandemiei de coronavirus.

„Facem apel la toţi decidenţii implicaţi în constituirea bugetului. Precum şi la toţi parlamentarii care urmează să aprobe acest buget, indiferent de culoarea politică. Să aibă în vedere că salariaţii din sănătate şi asistenţă socială luptă de mai bine de un an cu virusul ucigaş în condiţii de muncă nemaiîntâlnite până acum. Și sunt deja epuizaţi.

Iar lupta lor nu se va încheia curând, context în care reducerea veniturilor acestora este o situaţie pe care nu o putem accepta. Mai mult decât atât, creşterea imediată a salariilor, prevăzută de Legea 153/2017, pentru categoriile de salariaţi cu cele mai mici venituri din sistemul, constituie condiţia de bună credinţă a Guvernului României. Nenegociabilă din punctul nostru de vedere.” Au mai precizat sindicaliștii.