Evenimentul Zilei > International > PROTESTE de amploare la Chișinău după INVALIDAREA ALEGERILOR: „Noi suntem poporul, să vă fie frică, poporul se ridică” – VIDEO
PROTESTE de amploare la Chișinău după INVALIDAREA ALEGERILOR: „Noi suntem poporul, să vă fie frică, poporul se ridică” – VIDEO

PROTESTE de amploare la Chișinău după INVALIDAREA ALEGERILOR: „Noi suntem poporul, să vă fie frică, poporul se ridică” – VIDEO

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a luat decizia a invalida alegerile pentru postul de primar orașului Chișinău. Astfel, judecătorii au menţinut, aşadar, decizile anterioare privind invalidarea scrutinului din 3 iunie. Mii de oameni au aşteptat decizia definitivă a instanţe.

Mai mulți manifestanți au răspuns apelului lui Andrei Năstase și al Maiei Sandu și au venit, în această dimineață, în fața Primăriei de la ora 7:30, pentru a protesta contra deciziei de invalidare a alegerilor locale din municipiul Chișinău, informează Agora.md.

Alături de protestatari au stat mai mulți polițiști. Aceștia au fost îndemnați de către Andrei Năstase să nu se atingă de protestatari, întrucât cei din urmă nu ar avea intenția de a forța ușa Primăriei.

Mulțimea scandează „Năstase e primarul”, „Poliția-i cu noi”, „Noi suntem poporul”, „Să vă fie frică, poporul se ridică”, „Plahotniuc, nu uită, pușcăria-i casa ta”, „Plahotniuc, nu uita, Primăria nu-i a ta”.

În următoarele zile va fi creat un Comitet de rezistență națională, anunță liderii opoziției de la Chișinău, Andrei Năstase și Maia Sandu. Într-un comunicat postat pe Facebook, Ambasada SUA de la Chişinu a reacţionat, arătând că „orice pretinse încălcări trebuie să fie abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri. Independența judiciară este un principiu democratic principal, iar decizia de astăzi a întărit percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova”.

Manifestaţia a fost organizată în sprijinul lui Andrei Năstase, politicianul pro-european care a câştigat scrutinul. Acesta a fost acuzat de Partidul Socialist că ar fi făcut campanie electorală în ziua votului, pentru că a cerut oamenilor să meargă la urne.

După decizia definitivă a Curţii Supreme, primăria Chişinăului rămâne condusă, interimar, de un viceprimar.Postul este liber de la începutul anului, când Dorin Chirtoacă, pus sub acuzare într-un dosar de corupţie, a demisionat. Alegeri la termen vor avea loc anul viitor.

Andrei Năstase, liderul Platformei Civice DA: Această decizie era scrisă de mult timp. Beneficiarul marelui jaf este Plahotniuc. Noi am strigat jos mafia, iar Plahotniuc a ucis democraţia. Eu zic să rezistăm, eu zic să nu cedăm. Noi nu cedăm! Noi nu cedăm!