Evenimentul Zilei > Justitie > Protest spontan al grefierilor din Constanța: “Ministrul Justiției să respecte legea”
Protest spontan al grefierilor din Constanța: “Ministrul Justiției să respecte legea”

Protest spontan al grefierilor din Constanța: “Ministrul Justiției să respecte legea”

Aproape 50 de grefieri ai instanțelor constănțene au protestat, astăzi, în fața Curții de Apel, cerând premierului Sorin Grindeanu, ministrului Justiției și cel al Finanțelor, majorarea salariilor confirmată de Curtea Constituțiomalăși Înalta Curte. Protestatarii solicită respectarea legii și acordarea majorării în cuantum de 18% a valorii de referință sectorială, întregului personal din justiție, nu doar magistraților. Activitatea instanțelor nu a fost afectată.

Membri ai Federației Projust, grefierii constănțeni au ieșit în stradă nemulțumiți de tăcerea noilor guvernanți care în data de 10 ianuarie au fost puși la curent cu situația lor. Proteste au fost și la Tulcea, Galați, Brăila, Iași, Arad, potrivit grefierilor din Constanța.” Avem  hotărâri judecătorești câștigate și care nu sunt recunoscute. Nu solicităm decât ceea ce ni se cuvine, recunoașterea drepturilor.Să se respecte legea. Este dată o decizie de către Curtea Constituțională  care spune că salariile trebuie aduse la același nivel la întreaga familie ocupațională, Justiție, din care considerăm că și noi facem parte”, a declarat Maria Țăranu, grefier șef al Judecătoriei Constanța.

Mihaela Dănilă, grefier la Judecătorie a vorbit despre discrepanțele salariale chiar în rândul grefierilor. “La momentul actual valoarea de referință este 305. Sunt colegi în țară care au 284. Deși ar trebui să avem 405. Iar acum o decizie a Înaltei Curți a spus că toate salariile vor fi  uniformizate, valoarea de referință la 405 plus 10%”. De majorarea valorii de referință  ar fi beneficiat însă numai magistrații și doar 20% din grefierii din România, mulți dintre ei cerând și obținând drepturile în instanță. “Pe noi, probabil că vor să ne excludă din familia ocupațională „Justiția”, au vociferat protestatarii. Grefierii susțin că ultima formă de protest va fi greva generală.