Evenimentul Zilei > Social > PROTEST SANITAS Constanța pentru “INECHITĂȚI GRAVE” la acordarea vaucherelor de vacanță
PROTEST SANITAS Constanța pentru “INECHITĂȚI GRAVE” la acordarea vaucherelor de vacanță

PROTEST SANITAS Constanța pentru “INECHITĂȚI GRAVE” la acordarea vaucherelor de vacanță

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța pregătește acțiuni de protest care vor începe cu pichetarea ministerului Sănătății dacă personalul finanțat de ministerul de resort nu va primi, până la sfârșitul lunii noiembrie, vaucherele de vacanță așa cum le-au primit angajații din subordinea autorităților locale.

Sanitas Constanța solicită rezolvarea în regim de urgență a acordării voucherelor de vacanță pentru personalul finanțat de Ministerul Sănătății (UPU/ SMURD, cabinete de medicină sportivă, cabinete de medicină legală, de planning familial, TBC, LSM, programe tip HIV/SIDA, programe pentru distrofici, rezidenţi, personalului care desfăşoară activitatea de cercetare ştiinţifică) sau în structura administraţiei publice locale (cabinete şcolare şi asistenţa comunitară). Potrivit liderului Sanitas Constanța, Nicolae Manea, în aceste momente se poartă negocieri pentru a se evita astfel "discriminarea" din sistem. “Ministerul Sănătății are obligația legală să asigure toate cheltuielile de personal, inclusiv voucherele de vacanță. La nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța și al Serviciului Public de Asistență Socială Constanța, unități care au personal în această situație, conducerile unităților au realizat procedurile, dar în lipsa unui răspuns ferm al Ministerului Sănătății sunt în imposibilitatea să le acorde.”

Obligația de finanțare a vaucherelor de vacanță ar aparține, potrivit liderului Nicoale Manea, Ministerului Sănătății așa cum rezultă din Legea 95/2006, Norma metodologică de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 162/2008 și Ord. MFP 1954/2006 pentru aprobarea Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice.”Ministerul Sănătăţii se disculpă printr-o adresă că nu poate acorda voucherele de vacanță deoarece nu este angajatorul acestei categorii de personal, dar aceste unităţi nu au cerut Ministerului Sănătăţii să acorde vouchere de vacanţă personalului mai sus menţionat, ci au solicitat să asigure finanţarea acestor drepturi în conformitate cu prevederile legale. Menţionăm că la această dată există o stare de nemulţumire foarte mare în rândul  salariaţilor care sunt discriminaţi în raport cu celelalte categorii de personal din aceeași unitate care au primit vouchere de vacanţă în luna iulie”, potrivit președintelui Sanitas Constanța, Nicolae Manea.

Problema a fost dezbătută inclusiv în cadrul Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Constanța în care Sanitas i-a cerut prefectului Dan Dumitru Jeacă sprijinul pentru rezolvarea acestor “grave inechități”. Pentru că situația generează tensiuni mari în unitățile sanitare, Consiliul Județean al Sindicatului Sanitas Constanța a solicitat Biroului Operativ al Federației Sanitas din România “să facă toate demersurile pentru rezolvarea în regim de urgență a acestor situații discriminatorii, în caz contrar se impune obținerea aprobărilor de rigoare pentru pichetarea Ministerului Sănătății”. Acțiunile trebuie urgentate având în vedere că limita maximă de acordare a voucherelor de vacanță este sfârșitul lui noiembrie 2018.