Protest pentru grupe cu program prelungit. Părinții îi cer primarului Ceban să nu le închidă

Protest pentru grupe cu program prelungit. Părinții îi cer primarului Ceban să nu le închidă Sursa foto: captură video/Europa Liberă

Protest la Primăria din Chișinău, pentru grupe cu program prelungi la școlile din capitală. Părinții îi cer primarului Ion Ceban să nu le închidă.

Părinții din Chișinău vor să existe în continuare grupe cu program prelungit la școlile din oraș, și au organizat un protest în fața primăriei. Ei îl acuză pe primarul Ion Ceban că vrea să le închidă pentru a face economii, deși a primit de la bugetul de stat peste 65% din totalul bugetului capitalei Republicii Moldova.

Protest pentru grupe cu program prelungit

Părinții au organizat un protest spontan pentru păstrarea acestor grupe cu program prelungit. Iar consilierii municipali din partea PAS s-a alăturat acestei mișcări.

„Ion Ceban vrea să lichideze grupele cu program prelungit în clasele primare din Chișinău. Prin aceste acțiuni el diminuează reușita școlară a copiilor noștri și reduce la zero oportunitățile mamelor și taților de a lucra. Solicităm primarului Ion Ceban să asigure finanțarea necesară pentru a proteja educația și viitorul a circa 40.000 de copii”, este revendicarea părinților din Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceban ar vrea și mai mulți bani de la bugetul general

Primarul Chișinăului, fostul comunist și apoi socialist Ion Ceban, care a fost reales recent din partea unei noi formațiuni, numită Mișcarea Alternativa Națională, respinge acuzațiile părinților. 

„Dați Chișinăului ce este al Chișinăului și nu avem nevoie de un bănuț de la voi! Cerem Guvernului și conducerii PAS să nu vină cu proteste, dar să ofere finanțare pentru crearea grupelor cu program prelungit pentru toată țara, inclusiv Chișinău”, a răspuns Ceban. El afirmă că bugetul primăriei nu are bani pentru menținerea acestor grupe cu program prelungit.

Protest Chișinău / sursa foto: captură video/Europa Liberă

PAS îl acuză pe Ceban că a cheltuit banii publici în scopuri electorale

Dar consilierii PAS din Chișinău îl contrazic și arată că 65% din banii din bugetul capitalei provin de la bugetul de stat. „Bugetul municipal a fost suplinit cu circa 4 miliarde de lei din partea bugetului național, adică cu 100 milioane de lei mai mult decât anul trecut. Dacă anul trecut s-au identificat bani pentru grupele cu program prelungit, astăzi avem și mai multe oportunități pentru acest lucru”, spune Zinaida Popa, președinta facțiunii PAS din Coonsiliul Municipal Chișinău.

Ea îl acuză pe Ceban că a contractat împrumuturi în numele orașului în scopuri electorale. „Pe parcursul a patru ani, Ion Ceban a recurs la împrumuturi și credite pentru oraș, iar acum, confruntat de necesitatea de a plăti dobânzile, optează să reducă asistența destinată grupurilor vulnerabile, el taie din ajutoarele grupurilor de cetățeni care au cea mai mare nevoie.” a adăugat Zinaida Popa, citată de Unica.md.

De ce nu sunt, de fapt, bani pentru aceste grupe cu program prelungit

„Nu vom lăsa ca deciziile luate pe coridoarele primăriei-partid să decidă viitorul copiilor noștri. Prioritățile noastre sunt educația și bunăstarea copiilor, iar acest drept fundamental trebuie asigurat.

Conform bugetului national adoptat de guvern în 2023 pentru anul 2024, municipiul Chișinău va primi 3,85 miliarde de lei de la bugetul de stat, adică circa 65% din bugetul municipal este alocat de guvernare.

Protest Chișinău / sursa foto: captură video/Europa Liberă

Pe de altă parte, vedem cum Ion Ceban, după ce a cheltuit zeci de milioane de lei pentru proiecte de reclamă personală, acum nu vrea taie din alocațiile destinate pentru copii și tergiversează publicarea spre consultații a bugetului municipal pentru anul 2024.

Este inacceptabil ca un primar ales de popor să nu reușească să elaboreze un buget și să gestioneze eficient o capitală care se vrea europeană.

Fracțiunea PAS este pentru susținerea părinților și securizarea copiilor, și, promovează accesul la educație prin continuarea sponsorizării acestor grupe din bugetul municipal.”, se arată într-un comunicat al PAS.