Evenimentul Zilei > Social > PROTEST ÎN RETEZAT! Zeci de activiști de mediu cer stoparea defrișărilor!
PROTEST ÎN RETEZAT! Zeci de activiști de mediu cer stoparea defrișărilor!

PROTEST ÎN RETEZAT! Zeci de activiști de mediu cer stoparea defrișărilor!

Câteva zeci de activiști pentru protecția mediului, din mai multe orașe ale țării, s-au strâns, astăz,i la Hațeg și apoi au plecat în Parcul Național Retezat. Ei cer oprirea tăierilor de păduri din zonele protejate!

"Vrem să oprim defrișările abuzive, atât ilegale cât și legale-acoperite cu acte, mai ales în parcurile naționale. Romsilva, care administrează parcurile naționale, le și exploatează. Nu este normal ca exploatatorul de pădure să administreze cele mai importante zone naturale protejate ale României. Avem 14 parcuri naționale, toate sunt la Romsilva și ei scot mare profit din asta", a declarat Alin Cuilă de la Asociația Altitudine din Timișoara, pentru Agerpres.

Protestatarii susțin că, în primul rând, ar trebui modificat cadrul legislativ care nu pune accent pe conservarea biodiversității și păstrarea valorilor naturale.

"Ne interesează interzicerea totală a tăierilor din zonele protejate. Protestul nostru are legătură cu natura, cu viața, cu ceea ce lăsăm urmașilor noștri", a spun un protestatar din București.

"În Retezat, cel puțin zece afluenți au fost captați în barajul Gura Apei. Au mai rămas puține râuri pe care nu s-a intervenit. Valea Râului Alb este una dintre puținele neatinse", a explicat un alt activist de mediu.
 
Acțiunea de protest a fost organizată pe o rețea de socializare, iar locul de întâlnire a fost în parcarea unui supermarket din Hațeg. "Au venit militanți din București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Alba Iulia și Mangalia", a precizat Alex Alexe, unul dintre inițiatorii mitingului.

Protestatarii au plecat apoi, cu mașinile, spre Parcul Național Retezat, în zona refugiului montan Cârnic, acolo unde activiștii mediu spun că, în anii trecuți, s-au făcut defrișări masive.