Primul episod al protestului, potrivit Agerpres, a început în Australia, unde mii de oameni au manifestat în orașe din întreaga ţară, fluturând bannere pe care scria „Nu pot să respir”. Sunt cuvintele cuvintele lui George Floyd, care a fost apăsat pe gât, cu genunchiu, vreme de nouă minute, de polițistul care intenționa să-l aresteze pentru o infracțiune minoră.

Australienii au ieșit în stradă, în ciuda apelurilor guvernului care le-a cerut să rămâne acasă din cauza pandemiei de coronavirus. Protestatarii au arătat că doresc să denunţe procentul foarte mare de aborigeni care au ajuns în închisoare și decesele – peste 400 în ultimii treizeci de ani – ale membrilor acestei comunităţi reţinuţi de poliţie.

La Londra, ignorând instrucţiunile oficiale de distanţare socială, dar protejați de măști manifestanţii s-au strâns în fața Parlamentului, ţinând pancarte cu sloganul „Black Lives Matter” (Vieţile negrilor contează).

Protestul mondial se adaugă manifestărilor care au cuprins Statele Unite după moartea lui George Floyd, în Minneapolis.

„Regatul Unit nu este nevinovat”, au scandat protestatarii londonezi, lovind în tobe. Alți britanici au ieșit în stradă la Manchester pentru a aminti că a fi negru nu este o crimă şi pentru a pune capăt rasismului.

La rândul său, celebrul artist de stradă Banksy și-a prezentat noua lucrare, inspirată din tragedia lui George Floyd, pe Instagram. În imagine apare o lumânare arzând alături de fotografia unei persoane de culoare care dă foc drapelului american. „Oamenii de culoare sunt abandonaţi de sistem. Sistemul alb”, a scris artistul.

Berlinezii, parizienii și belgienii au sfidat pandemia

Și la Berlin s-au strâns mii de protestatari, în piaţa centrală Alexanderplatz, manifestând împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei. După 45 de minute, piața s-a umplut, astfel că oamenii legii au făcut apel la cei care doreau să participe la proteste să rămână acasă.

Jucătorii de la Bayern Munchen, campioana Germaniei, şi-au arătat solidaritatea făcând încălzirea, înaintea meciului împotriva celor de la Leverkusen purtând tricouri pe care scria „Cartonaş roşu împotriva rasismului – BlackLiveMatters”.

În Liege, în estul Belgiei, 700 de persoane au sfidat interdicţia şi au participat la un marş împotriva rasismului, potrivit poliţiei.

La Paris, autoritățile au interzis două manifestaţii planificate sâmbătă împotriva violenţei poliţiei, pentru din cauza crizei de sănătate. Câteva sute de oameni s-au adunat totuşi la începutul după-amiezii în apropiere de ambasada americană.