Potrivit Jurnalului de Chişinău, citat de Mediafax, tinerii au venit la aeroport cu struguri – referire la embargoul impus de Rusia importurilor de fructe din Republica Moldova, arme de jucărie – ca simbol al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi votcă – opus tradiţiei româneşti de întâmpinarea cu pâine şi sare.

Vicepremierul rus a sosit, joi, într-o vizită de două zile în Republica Moldova, unde are programate discuţii cu ministrul Economiei, Andrian Candu, privind embargoul impus de Rusia importurilor de legume şi fructe din Republica Moldova

Dimitri Rogozin este însoţit de o delegaţie de 25 de oficiali ruşi din Serviciul Fitosanitar, Ministerul Economiei, Serviciului Vamal şi Ministerul Culturii de la Moscova.

Agenda vizitei transmisă de Ambasada Rusiei la Chişinău menţionează că Dmitri Rogozin va depune flori la Memorialul Eternitate din Chişinău, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la începerea operaţiunii Iaşi – Chişinău.

Autorităţile de la Chişinău au asigurat că la această acţiune nu vor fi prezenţi oficiali din Republica Moldova şi nici nu vor fi organizate onoruri militare.

Dimitri Rogozin se va deplasa vineri la Tiraspol, unde are programate o întâlnire cu liderul separatist Evgheni Şevciuk. Ulterior, vicepremierul rus va avea o întrevedere cu premierul Iurie Leancă.

Ministerul Economiei de la Chişinău a anunţat, marţi, într-un comunicat, că întâlnirea vicepremierului rus cu ministrul Andrian Candu a fost solicitată de partea rusă şi are loc în cadrul Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică între Chişinău şi Moscova.

"Ministrul Economiei consideră că este de datoria sa să folosească orice prilej pentru a dialoga cu partea rusă şi să facă tot ceea ce este posibil pentru a aduce claritate şi constructivism în relaţia dintre cele două ţări. De aceea, un subiect special va fi legat de comerţ, în contextul restricţiilor impuse de Federaţia Rusă, prin limitarea importului produselor moldoveneşti şi decizia de introducere a taxelor vamale de către Guvernul rus", arată comunicatul ministerului de la Chişinău.

Cele două părţi vor discuta, de asemenea, şi despre furnizarea gazelor naturale, în contextul expirării actualului contract la data de 31 decembrie 2014.