Proteste cu scandal în Piața Victoriei. Jandarmii au dat amenzi

Proteste cu scandal în Piața Victoriei. Jandarmii au dat amenzi

Câteva sute de persoane au protestat, duminică seara, în Piața Victoriei, nemulțumițte de măsurile de protecție impuse de autorități. Pentru că nu au respectat normele în vigoare, Jandarmeria a aplicat mai multe amenzi.

Protestul din Piaţa Victoriei a viazt noile măsuri şi restricţii anunţate de Executiv pentru combaterea răspândirii COVID-19. Manifestanţii și-au exprimat dezacordul atât faţă de obligativitatea purtării măştii de protecţie, cât şi faţă de celelalte măsuri, precum restricţiile de circulaţie şi închiderea pieţelor.

Astfel, Jandarmeria Bucureşti a aplicat, duminică, amenzi de 7.000 de lei unora dintre protestatarii din Piaţa Victoriei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a pandemiei de COVID-19, iar o persoană a fost sancţionată pentru folosirea unei drone în zona menţionată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit datelor comunicate de Direcţia Generală de Jandarmi a municipiului Bucureşti, echipele de dialog ale Jandarmeriei Capitalei au discutat cu organizatorii şi cu persoanele prezente pentru a le aduce la cunoştinţă prevederile legale şi măsurile care vor fi luate în cazul nerespectării acestora.

„În conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe timpul stării de alertă, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii sau orice alte întruniri sunt permise cu participarea a maximum 100 de persoane. (...) Până în prezent, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 7.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 şi 29 de persoane au fost avertizate. În continuare, sunt desfăşurate activităţi specifice de identificare şi sancţionare şi a altor persoane care au încălcat prevederile legii", precizează sursa citată.

Totodată, o persoană care a fost surprinsă folosind o dronă în Piaţa Victoriei a fost sancţionată contravenţional.

Guvernul României a adoptat o serie de măsuri printre care restricționarea pe timp de noapte,  dar și decizia de a închide piețele, în acest fel lovind puternic în producătorul autohton de legume și fructe, care și așa își făcea loc cu greu din cauza mafiei piețelor.

Măsurile vor intra în vigoare de luni

Monitorul Oficial a publicat ordonanţa de urgenţă care vizează instituirea unor măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-Co-2, care intra de luni în vigoare pe întreg teritoriul României. Cei care nu vor respecta aceste reguli, vor fi aspru sancționați, amenzile ajungând și la zeci de mii de lei.

Măsurile, ce vor fi instituite începând de luni, 9 noiembrie, sunt cuprinse în OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit. a) a art. 7 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

Potrivit Hotărârii Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu data prezentei hotărâri la nivelul României se propune instituirea obligaţiei purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel naţional, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise şi închise, indiferent de valoarea ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

În toate localităţile din România, se propune interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23,00 – 5,00.