Protejarea libertății media și a drepturilor fundamentale. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Protejarea libertății media și a drepturilor fundamentale. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Trebuie să pui la punct unele probleme tehnice legate de munca ta. Nicio configuraţie negativă şi nicio grijă importantă. Este una din zilele acelea când eşti zâmbitor, liniştit şi optimist. Sezi si cugeta, spune o veche zicala, care astazi ti se potriveste perfect.

17 februarie

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Protejarea libertății media și a drepturilor fundamentale. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 17 februarie s-au născut Marian Anderson, Michael "Air" Jordan, Arcangelo Corelli, Alan Bates, Arthur Kennedy, Ruth Rendell (Barbara Vine), Denise Richards, Jerry O'Connell, Octavian Bellu, Doru Popovici, Angel Grigoriu, Nicolae Dan Cristescu, Valy Niculescu.

 

Nimic în "Kalendar" şi prin urmare logică, nimic important în calendarul creştin-ortodox, decât cei câţiva Sfinţi cotidieni: Teodor Tiron, Mariamna, Marcian şi Pulheria.

Totuşi, este cineva de luare aminte, Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron! Este un sfânt militar, cu zale, suliţă, cruce şi tot armamentul din dotarea sfinţilor creştini. Dacă aveţi timp şi drum, vă invit să vizitaţi Sf. Mânăstire Ciolanu, din dealurule Buzăului, unde, în abside, sunt pictaţi cu luare aminte şi artă (poate Tătărăscu, sau un ucenic) toţi Sfinţii războinici, cu toate ale lor.

La fel ca alţi sfinţi, sigur, Sf. Gheorge fiind şeful lor,  generalul, necontestat, ei bine, Teodor Tiron este un alt "omorâtor de balauri". Să fi fost dinozauri?

"Sfântul îndată şi-a făcut cruce şi a alergat asupra balaurului, aruncânt tare cu suliţa lui, l-a lovit în cap şi i l-a străpuns, iar balaurul, de durere, a şuierat foarte tare, şi cu coada se încolăcea şi se zvârcolea, apoi făcând încă câteva învârtituri înfricoşate, a murit acolo." (Vieţile Sfinţilor, pag. 545-547).

De aici ţăranii noştri au tras concluzia că este bine să-l respecţi pe Sf. Tiron, pentru că altfel îţi dă dureri de cap!

Nimeni, însă, nu a privit problema şi din punctul de vedere al balaurului! Dacă era ultimul specimen al unei specii tocmai din Jurasic? Balaurii din icoane seamănă suspect de bine cu diferite specii de dinozauri! Ceea ce spun şi britanicii într-un serial SF, mai vechi, însă plăcut, destul de bine făcut: „Primeval”. Balaurii sunt fiinţe anacronice, în general prădători, ajunse la momentul nepotrivit, smulse din era lor, printr-o singularitate, o falie spaţio-temporală - după părerea scenaristului serialului, care nu este o ipoteză de lucru prea rea.

 

Iată trei informații, primite în curierul de Bruxelles.

 

European Broadcasting Union s-a alăturat unui apel menit să protejeze libertatea media și drepturile fundamentale, ca o garanție a susținerii democrațiilor europene. Demersul este urmarea constării faptului că libertatea media ar putea fi pusă în pericol de o propunere actuală a UE care vizează facilitarea colectării de probe electronice în anchetele criminalistice dintre țările europene.

Sistemul e-Evidence Digital Exchange, o nouă directivă aflată în procedură legislativă, se referă la implementarea unui sistem descentralizat securizat între autoritățile competente din statele membre, prin care li se permite să comunice rapid date despre operațiunile electronice în cadrul unor mandate pentru anchetele europene și diferite instrumente de asistență juridică în domeniul dreptului penal.

Într-o declarație  comună cu alte șapte organizații ce reprezintă media și jurnaliști, EBU reiterează apelurile la modificarea legislației propuse pentru dovezile electronice: Mesajul nostru este clar, libertatea media și drepturile fundamentale nu pot afecta eficacitatea anchetelor transfrontaliere. Noi nu punem sub semnul întrebării obiectivul propunerii e-Evidence, deoarece colectarea transfrontalieră a datelor este crucială în anchetele penale. Dar credem că detaliile propunerilor referitoare la probele electronice pot fi prezentate fără a aduce atingere libertății media și drepturilor fundamentale. Pe măsură ce progresează procesul legislativ pentru directiva e-Evidence, trebuie făcute toate modificările critice necesare , propuse și de noi.

În aprilie 2018, Comisia Europeană propunea reglementări noi pentru a permite poliției și autorităților judiciare să obțină mai ușor și mai rapid dovezile electronice, cum ar fi curierul electronic sau documentele situate în cloud de care este nevoie pentru anchetarea criminalilor și teroriștilor. Peste 800 de amendamente au fost depuse până acum în Parlamentul European referitoare la conținutul directivei.

 

 

În contextul nevoii urgente de fonduri pentru a proteja și a conserva patrimoniul cultural european amenințat, Comisia Europeană a lansat o evaluare a recomandării de digitalizare și accesare online a materialului cultural. Evaluarea scoate în evidență succesul recomandării și accesul publicului european la patrimoniul digitalizat. Recomandarea a servit și la colaborarea mai strânsă dintre instituțiile culturale europene și la împărtășirea de idei și bune practici.

Este evident astfel, efortul statelor membre a  digitaliza un mare număr de obiecte și clădiri. Evaluarea a măsurat și modul în care digitalizarea patrimoniului contribuie la  economia europeană. Pe baza acesteia se vor construi viitoarele politici de conservare digitală a patrimoniului cultural. Tehnicile folosite pentru digitalizare au fost dintre cele mai avansate, incluzând digitalizarea în 3D sau VR-Realitate Virtuală.

Cunoștințele și competențele digitale avansate au devenit primordiale pentru cetățeni, în special în contextul pandemiei. Iar utilizarea datelor accesibile referitoare la patrimoniul cultural este benefică, nu numai pentru sectorul cultural, ci și pentru alte sectoare, cum sunt cercetarea, turismul, educația și contribuie la crearea unui spațiu de date pentru patrimoniul cultural.

 

Reprezentanții industriilor creative din Germania au prezentat o declarație comună în care se spune că sfera politică a ratat ocazia de a face dreptate pe piața digitală în detrimentul industriilor creative germane, câștigătoare fiind, și de data aceasta, marile platforme mondiale online. Proiectul de lege aprobat de guvernul federal aduce mari prejudicii industriilor creative germane și pieței unice europene. Asociațiile și instituțiile tutelare de drepturi din diverse sectoare sunt consternate de modul în care proiectul a pus în aplicare directiva Drepturilor de Autor.

În declarație se menționează faptul că în redactarea proiectului de lege nu s-a ținut cont deloc de criticile formulate în mai multe rânduri, pe parcursul ultimilor ani, dovedind astfel ignorarea realităților din industriile creative. Noul proiect de lege dă maximă putere platformelor mondiale online și șubrezește poziția juridică a creatorilor și a partenerilor acestora.

În acest timp, state ca Franța sau Țările de Jos, aplică directiva în spiritul adoptat la nivel european. Proiectul de lege german însă, îi privează pe titularii de drepturi de controlul de facto asupra unor părți importante din conținuturile lor, fără să aibă justificare în textul directivei europene.

În viitoarea etapă, va fi posibilă folosirea publică a unei bucăți de până la 15 secunde dintr-o piesă muzicală, un film, un video, până la 160 caractere de text și 125 kilo-octeti pentru fotografii și grafice, de către oricine, fără autorizare sau responsabilitate, în schimbul unui tarif minuscul, colectiv, stabilit de platformele care obțin beneficii considerabile. Așadar, titularii de drepturi nu vor mai putea, conform proiectului de lege german, să decidă cum și unde li se utilizează operele.

Pe de altă parte, textul de lege pune în pericol soluțiile acceptate de industriile creative în materie de contracte pentru drepturi de autor. Crează costuri birocratice disproporționate din cauza noilor tipuri de declarații obligatorii. Toate aceste aspecte, se spune în declarație, plasează industriile creative germane într-o poziție inferioară față de concurenții mondiali. Acest lucru va cauza pierderi pe termen lung Germaniei. Dorința semnatarilor declarației este ca parlamentul federal să amelioreze proiectul de lege.  Astfel să să ajungă la un compromis pentru a evita ca Germania să fie dezavantajată pe piața unică digitală.

 

Informațiile prezentate sunt câteva aspecte ale luptei gigantice, dar surde, în spatele ușilor închise, sau în public, pentru controlul media electronice. Mai mult ca niciodată!

 

Este ziua de naștere a atrăgătoarei actrițe americane Denise Richards. Împlinește 50 de ani, să-i spunem La Mulți Ani! O s-o revăd într-un film SF din tinerețea ei, din anul 1997, ”Starship Troopers” o ecranizare acceptabilă, după cartea-cult a lui Robert Heinlein. Îmi place Denise și pentru faptul că are trei copii și 11 căței! Și se ocupă de filantropii și acte de caritate pentru copii și animăluțe.

Așa o să treacă ceea ce a mai rămas din noapte, cu un eggnog cu ștevia și cu credința fermă că mereu mai avem o șansă, cât timp mâine este o altă zi!

 

 

HOROSCOP        17  februarie   2021

 

BERBEC   Se pare că totul se desfăşoară după dorinţa ta, e o minune! Dar tot mai ai o doză de anxietate pe care nu o poţi stăpâni. Distopia sanitară, ce să-i faci! Decepţiile trecute te împiedică să fii foarte optimist. Nu te teme! Profita si gaseşte-ţi echilibrul interior si pacea sufletească de care ai atâta nevoie! Nu mai face atatea mofturi, viaţa este complicată şi fără sa o faci tu şi mai complexa. Stelele spun sa dai dovada de bun-simt şi modestie! Măcar astăzi, când îţi merge destul de bine!

 TAUR   Perioada este favorabilă, mai puţin în adaptarea termică. Atenţie la frig, la ceaţă şi umezeală, îmbracă-te corespunzător şi totul o să fie normal! Prudenţă în relaţiile de serviciu cu şefii! Prietenii te cauta să-ţi împartaşească problemele lor. Vremea capricioasă şi vremurile distopiei sanitare ţi se par probleme infinit mai grave decât micile lor intrigi. Nu te grăbi să tragi concluziile care se impun, partenerul tău practica un "joc secund" aşa incât trebuie să vezi în spatele vorbelor şi în umbra celor afişate...

GEMENI    Astăzi nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce aveai de gând să faci, urmează-ţi planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.  Continuă cu tenacitate şi voinţă pe drumul ales de tine.  Nu ai timp pentru tristeţi existenţiale, scutura-te si imbarbatează-te singur. Astăzi ai nevoie de mult optimism pentru rezolvarea treburile tale cotidiene. Sentimentele tale contradictorii nu sunt deloc folositoare pentru fermitatea in decizii pe care trebuie sa o arăţi anturajului. Uneori este bine sa fii mai putin comunicativ şi doar să asculţi, iar astăzi este una dintre acele zile. Poţi afla o mulțime de noutăţi  nebănuite, care iţi pot fi de folos.

 RAC   Trebuie să dai dovadă de calm şi răbdare ca să anulezi influenţa unor temeri şi a unor griji. Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la cele necesare, dar nici nu fii zgârcit! Dar, totuşi, ai configuraţii minore faste mai ales in domeniul afacerilor cu amănuntul, comerţului, în general. Poţi să cumperi ceva care îţi place şi să fie şi relativ ieftin. O zi de miercuri aproape bună, cu unele aspecte favorabile, ceea ce poate insemna chiar încercarea de rezolvare a unei situatii financiare care te punea pe ganduri.  Cu Luna, patroana ta în creștere, intuiţia ta creşte și ea şi poţi rezolva mai uşor situaţiile în care sunt implicate femei, sau situaţii de natură feminină.

LEU   Trebuie să pui la punct unele probleme tehnice legate de munca ta. Nicio configuraţie negativă şi nicio grijă importantă. Este una din zilele acelea când eşti zâmbitor, liniştit şi optimist. Sezi si cugeta, spune o veche zicala, care astazi ti se potriveste perfect. Ia mai multe informatii si abia atunci poti lua o decizie buna! Ai nevoie de sprijin şi din parte anturajului, a colegilor şi a familiei. Sigur că o să intri în criză de timp şi nici banii nu îţi ajung pentru proiectele tale, iar astăzi, miercuri, îţi faci planuri utopice pentru restul săptămânii, pe care ştii de acum că nu o să le respecţi...

FECIOARA  Eşti în postura plăcută nativilor să analizeze detalii, să taie firul în patru. Ziua este favorabilă pentru activităţile tale de miercuri, zi de post. În general lumea uită, fă-o să-şi amintească de tine! Misterul vieţii este dincolo de noi. Cine crede că-l cuprinde este nebun şi nebun este acela ce-l crede. Stai in afara exagerarilor de tot felul! Configuratia astrologica iti indica sa nu te repezi sa tragi concluzii gresite, sa ai suficienta rabdare, pentru că lucrurile se vor lămuri. O bârfă sau un schimb mai tăios de cuvinte te fac să te îndoieşti de un prieten. Nu este bine, nu este bine deloc!

BALANŢA  Configuraţii celeste favorabile, mai puţin în domeniul muncii tale. Cu tact poţi evita discuţiile la serviciu. Zâmbeşte mult şi nu te lăsa provocat. Totuşi, un început de săptămână bun! Astăzi ai o perioadă indicată pentru studiu şi activitate laborioasă. Intelectul este bine aspectat aşa încât poţi să te implici în lucruri mai importante care necesită o anumită fineţe a gândirii. Dacă ai de dat examene, sau un interviu, sau pur şi simplu vrei să convingi pe cineva, atunci astăzi este perioada în care poţi să prevalezi!

SCORPION  Astăzi nu te implica în discuţii cu semnele de foc. Afacerile personale sunt aspectate favorabil. Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în ultima parte a zilei. Totul se rezolvă cu bine! Uneori te inseli in privinta oamenilor, pentru ca iti faci pareri preconcepute. Evita dezamagirea fiind mai pragmatic in relaţiile cu colegii. Configuraţia generală a horoscopului arata că începând de astăzi urmează o perioadă care îţi este în mod explicit favorabilă : câştiguri neaşteptate şi favoruri din partea sexului opus. O veste bună care te face să fii mulţumit(ă) pentru că ţi-a confirmat intuiţia!

 SĂGETĂTOR   Cei din jur te plac, profită să-ţi promovezi cu tact interesele. Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai dimineaţa. Ziua de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi, cu anturajul. Din nou, pentru a câta oara, ai de ales intre doua posibilităţi. Sinergia faptelor te conduce, insă, către o fundătura sentimentală! Neliniştea si nerabdarea proprii naturii tale sunt pe cale sa-ti joace o festa. Trebuie sa ai rabdare si sa astepti, altfel strici totul ! Aşa că lasă decizia pe mai târziu.

CAPRICORN   Nu ai timp liber, nu ai viaţă personală. Munca îţi ia tot timpul! Trebuie să găseşti o ieşire, nu eşti sclav pe plantaţie, încearcă să fii mai rapid şi să ai aliaţi competenţi care să te ajute. Ceva mocnea de mai mult timp, fie ca ştiai fie că nu, acum iţi ramâne doar sa tragi concluziile şi să-ţi fie de invăţătură! De astăzi începe o perioadă potrivită pentru promovarea intereselor personale şi avansare sociala. Luna în creştere este un generator de idei fanteziste şi trăznite, idei pe care nu te vei gândi mult ca să le pui în practică.

VĂRSĂTOR   Vrei să fii mereu în centrul atenţiei şi te simţi discriminat când eşti marginalizat sau neglijat. Astăzi este una din zilele când îţi plângi de milă, fără să ai un motiv oarecare valabil!  Noi prietenii sau relaţii fac ziua interesantă. Ai unele veşti care te neliniştesc şi te ingrijorează, dar în a doua parte a zilei ori primeşti un ajutor neasteptat, ori rezolvi tu situaţia! Pe fondul unei configuratii slabe si cam confuze, vointa si determinarea care te-au caracterizat in ultimul timp incep să se estompeze. Poate că nici nu trebuie să iei o hotărâre. Uneori lucrurile se rezolvă de la sine...

PEŞTI  Domeniul emoţional e bine aspectat. Cu mai mult realism şi mai puţină încăpăţânare poţi să te simţi confortabil. O veste din presă te interesează, dar nu exagera impactul asupra vieţii tale! Un procent dintre nativi pot să aibă astăzi o surpriză plăcută: şefii sau patronii te vor aprecia în mod deosebit, pentru o periodă de realizări şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză  aprofundată.  O informaţie de la nişte prieteni adevăraţi te pune pe pista cea bună, în cele din urmă.