Evenimentul Zilei > Social > Protecția consumatorilor lansează un avertisment. 303 de tipuri de măști sanitare sunt neconforme. Lista completă
Protecția consumatorilor lansează un avertisment. 303 de tipuri de măști sanitare sunt neconforme. Lista completă

Protecția consumatorilor lansează un avertisment. 303 de tipuri de măști sanitare sunt neconforme. Lista completă

Restricțiile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii COVID-19 au fost ridicate, însă acest lucru nu înseamnă că am scăpat de virus. Specialiștii în sănătate ne recomandă să purtăm, în continuare, măștile de protecție în spațiile închise aglomerate. Protecția consumatorului a lansat însă un avertisment cu privire la tipul de mască achiziționat, 303 din cele disponibile pe piață fiind neconforme.

Un studiu de calitate a fost realizat în urma alertelor emise prin Sistemul de alertă rapidă european cu privire la numărul mare de tipuri de măști sanitare neconforme distribuite în farmacii sau magazine în perioada ianuarie 2020 – martie 2022.

Conform datelor colectate, este vorba despre 303 tipuri de măști neconforme. 157 dintre acestea au fost în 2020, 126 în 2021 și 20 de tipuri în primele trei luni din 2022.

Alertele au fost emise de către Germania, Belgia și România. Belgia a emis cele mai multe alerte, un procent de 24.92%. Germania a fost următoarea pe listă, un 19.19% emise. România a emis doar 9.43% alerte.

Din punctul de vedere al țării de proveniența a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea :

  • 84.51 % Republica Populara Chineza
  • 6.73 %  necunoscuta
  • 4.38 % Turcia

Din punctul de vedere al contrafacerii măștilor :

  • pentru 58.92 % din măști  nu este cunoscut faptul dacă sunt contrafăcute;
  • 39.73 % din măști sunt contrafăcute;
  • 1.34 % din măști  nu sunt contrafăcute.

Măștile cu filtre de particule. Ce informații trebuie să conțină cele conforme

Nereguli au fost observate și în ceea ce privește masca cu filtre de particule. Aceasta poate fi de mai multe tipuri, potrivit standardul SR EN 149_Al, care le clasifică în FFPI, FFP2 și FFP3.

Capacitatea de filtrare a acestui tip de mască este determinată de particule cu dimensiunea medie de 0,3µm. Valorile minime prevazute sunt de 80% pentru FFP1, 94% pentru FFP2 și 99% pentru FFP3.

În general, măștile cu filtru de particule de tip FFP2 și FFP3 sunt prevăzute cu valve de expirație. Această valvă asigură doar protecția celui care poarta masca fața de aerosolii din atmosfera. Aceasta nu prevede și filtrarea aerului expirat, înainte de a fi eliberat în atmosferă.

Marcarea măștilor cu filtru de particule se face pe cea mai mică unitate de ambalare sau direct pe mască. Principalele informații ce trebuie să se regăsească sunt:

– numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului;

– marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spațiu liber;

– ,,NR’, atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație!’’, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.