Prosumatorii vor fi integrați în sistemul energetic. Cerințe pentru operatorii de distribuție

Prosumatorii vor fi integrați în sistemul energetic. Cerințe pentru operatorii de distribuție Balcoane solare, noul mecanism disponibil pentru consumatori. Sursa Foto: Arhiva EVZ

După numeroase controverse legate de această procedură, prosumatorii vor putea fi integrați în sistemul energetic. Conform ANRE, schimbarea se va face cu ajutorul operatorilor de distribuţie.

Șeful ANRE, despre integrarea prosumatorilor în sistemul energetic

Românii care produc energie și-au strigat nemulțumirile vizavi de legea care îi vizează. De-a lungul ultimelor luni, cei mai mulți  s-au plâns că nu au primit bani, deși au produs energie pentru rețeaua națională. Potrivit legii,  aceștia trebuie să fie plătiți după primii doi ani. ANRE susține că problemă prosumatorilor va fi rezolvată în noua perioadă de reglementare.

Panouri solare, energie, ANRE

Sursa foto: Phxere.com

„Racordările prosumatorilor nu vin fără provocări pentru operatorii de distribuţie şi toate lucrurile acestea trebuie rezolvate şi trebuie prinse în noua perioadă de reglementare. Din punctul meu de vedere, distribuţia de energie electrică nu trebuie să îl coste pe consumator mai mult decât energia electrică în sine. Nu cred că este firesc să plătim pe distribuţie mai mult decât plătim pe marfă.”, conform președintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Val de plângeri

În prezent, există facturi restante atât în ceea ce privește consumul, cât și pentru energia livrată în rețea. În anul 2022, șase furnizori care întârziau aceste facturi au primit amenzi. Conform ANRE, valoarea acestora a atins pragul de jumătate de milion de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, numeroși prosumatorii spun că nu își primesc facturile și depun plângeri la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

George Niculescu, președintele Autorității, susține că soluția va fi una în acord cu nevoia de investiții a operatorilor de distribuție.

„Vom găsi o variantă prin care rata de rentabilitate propusă de către ANRE să fie una cât mai aproape de nevoia de investiţii a operatorilor de distribuţie. Vedem că reţeaua de distribuţie este bidirecţională. Vorbim de producerea energiei electrice foarte aproape de locul de consum şi vedem rolul foarte activ al prosumatorilor, comunităţilor de energie, noi actori pe care trebuie să-i integrăm în sistemul energetic. Lucrurile acestea se vor face prin operatorii de distribuţie, deci în niciun caz nu vom fi o oprelişte în calea investiţiilor. ”, a mai spus George Niculescu.

Panouri solare, ANRE, prosumatori

Sursa foto: Arhiva EVZ

Reprezentanții ANRE, în dialog cu industria

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul energiei susține că metodologia pentru a cincea perioadă de reglementare nu va fi aplicată înainte de consultarea tuturor opiniilor din industrie.

„Nu lucrăm cu uşile închise, ci autoritatea de reglementare este pe fiecare domeniu în parte în direct dialog cu cei interesaţi dacă vorbim de la prosumator, regulament de racordare, rată de rentabilitate. Suntem în permanent dialog cu cei implicaţi şi cei afectaţi de ceea ce reglementăm. Discuţiile merg bine, spun eu. Evident că nu toată lumea o să fie mulţumită de această perioadă a cincea de reglementare.”, a afirmat acesta.

Conform rapoartelor de la finalul lunii martie, în România erau înregistrați 121.304 de prosumatori.