Evenimentul Zilei > Social > Proprietarii mașinilor avariate de copacii prăbușiți au dreptul la despăgubiri. Asigurarea nu este obligatorie
Proprietarii mașinilor avariate de copacii prăbușiți au dreptul la despăgubiri. Asigurarea nu este obligatorie

Proprietarii mașinilor avariate de copacii prăbușiți au dreptul la despăgubiri. Asigurarea nu este obligatorie

Proprietarii autoturismelor avariate de căderea unor copaci sau a unor elemente de construcție de pe domeniul public sau aflate în administrarea primăriilor au dreptul la despăgubiri.

Proprietarii de autoturisme care sunt avariate de obiecte aflate pe domeniul public sau în administrarea primăriilor pot solicita bani pentru reparații. Aceștia au dreptul la despăgubiri chiar dacă nu dețin polițe de asigurare CASCO sau RCA pentru autoturisme.

De exemplu, chiar dacă nu au o asigurare auto, cei care își găsesc autovehiculele avariate de un copac, prăbușit, de pe domeniul public, pot cere autorităților locale bani pentru acoperirea reparațiilor. Pentru aceasta, însă, dacă nu găsesc înțelegere, vor trebui să se adreseze instanțelor de judecată.

Astfel, asigurările de răspundere civilă auto (RCA) și cele de tip CASCO acoperă riscuri la care se expun conducătorii auto și mașinile lor sau ale altora, din cauza lor. Asigurarea RCA este obligatorie pentru șoferi, în timp ce asigurarea CASCO este opțională.

Apoi, polița RCA acoperă daunele pe care deținătorul ei le produce altor persoane, în vreme ce asigurarea de tip CASCO acoperă daunele produse mașinii deținătorului, indiferent de cine le provoacă. Pentru aceasta trebuie ca beneficiarul să prevadă în contractul de asigurare riscurile cu pricina.

Cei ce au o asigurare suplimentară CASCO și își găsesc mașina avariată pe domeniul public, indiferent de cauză, rezolvă situația relativ simplu. Ei se adresează asiguratorului la care are încheiată această poliță de asigurare.

Proprietarii mașinilor trebuie să meargă în instanță

În cazul celor care nu dețin o astfel de poliță, dacă mașina este avariată pe domeniul public, din cauza unor obiecte sau elemente de construcții aflate în administrarea autorităților (copaci, elemente de construcție ale unor clădiri etc.), lucrurile se complică pentru cei ce dețin doar o poliță RCA. Aceeași situație este valabilă și în cazul celor care nu dețin o poliță de asigurare.

Aceștia trebuie să se adreseze, pentru despăgubiri autorităților locale, iar dacă nu au câștig de cauză, pot merge în instanță. Aici au șanse mari să obțină o decizie care să-I oblige pe cei responsabili la plata daunelor provocate mașinii.

Astfel, în cazul unui copac căzut pe mașină, păgubitul ar trebui să ceară despăgubiri autorităților locale, iar în cazul în care și-a avariat mașina într-o groapă, administratorului drumului sau celui care execută lucrări, după caz.

Primăriile prevăzătoare se asigură pentru asemenea situații

O parte din autoritățile locale, prevăzătoare s-au asigurat, la rândul lor, pentru asemena situații, Astfel, pagubele provocate mașinilor cetățenilor vor fi plătite de asigurator.

Un exemplu în acest sens a fost dat de o primărie de sector din București care a acoperit din această asigurare, pagubele produse de căderea mai multor copaci pe autoturisme.