Evenimentul ZileiSocialVrei să închiriezi sau să vinzi locuința. Noi reguli: asigurarea obligatorie

Vrei să închiriezi sau să vinzi locuința. Noi reguli: asigurarea obligatorie

Vrei să închiriezi sau să vinzi locuința. Noi reguli: asigurarea obligatorie
Întrucât numărul caselor asigurate obligatoriu împotriva dezastrelor naturale este extrem de mic, autoritățile vor să schimbe acest lucru. Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune ca o astfel de poliță să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unei locuințe.

Noi reguli la vânzarea și închirierea locuințelor. Statul vrea să impună asigurarea obligatorie pentru locuințele care se vând sau se închiriază. Această măsura este inclusă în Strategia autorității pentru perioada următoare. Oficial nu a fost luată încă o decizie. La ora actuală doar din una din 5 locuințe este asigurată obligatoriu împotriva dezastrelor naturale.

Din peste 9 milioane de de locuințe doar 1,7 sunt asigurate

Astfel, din peste 9 miloane de locuințe, doar circa 1,7 milioane sunt asigurate împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren sau cutremurelor. ASF vrea să crească numarul caselor asigurate. Așa că propune ca o astfel de poliță să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unei locuințe.

„Posibilitatea de condiționare a serviciilor ar putea să conducă la creșterea gradului de cuprindere în asigurare. Sunt zone întregi unde dealurile o iau la vale, sunt expuse alunecărilor de teren. E surprinzător că acolo gradul de asigurare e mic. Ne așteptăm că după o situație tragică oamenii să învete, să înțeleagă că o asigurare este foarte utilă, e ca un colac de salvare pe care ar putea să îl aibă”, a declarat Nicoleta Radu, director general PAID.

Și experții imobiliar afirmă că la vânzare ar fi mai ușor, pentru că notarii vor cere. La apartamentele noi, care sunt sunt vândute, proprietarii și dezvoltatorii respectă regulile. La închirieri nu se respecta aceste reguli.

Noi reguli la vânzarea și închirierea locuințelor

Respectiva propunere se regăsește în strategia ASF pe următorii doi ani. O decizie nu s-a luat deocamdată. Numărul redus de polițe este explicat și prin faptul că primăriile nu îi sancționează pe cei care nu au o astfel de asigurare. Lipsa poliței ar trebui sancționată, potrivit legii cu amenzi cuprinse între 100 și 500 lei.

Multe persoane nu își permit costurile

Deși prețul unei asigurări pe un an este cuprins între 10 și 20 de euro, în funcție materialul din care este construită casa, oamenii spun că acesta este totuși descurajant, mai ales pentru cei cu venituri mici.

Mulți sunt la țară cu inundațiile. Acolo dezastrele sunt mai frecvente. La țară, unde au pensiile mici, nu își permit. Sunt costisitoare și nu își permit să suporte costurile. O altă problemă menționată de experții imobiliari o reprezintă lipsa informațiilor.

În municipiul Brașov aproape jumătate dintre locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. La polul opus, se află județele Gorj și Mehedinți, unde doar una din 10 locuințe este asigurată, informează digi24.ro.


Accesează: