Evenimentul Zilei > Politica > Liviu Bostan, propus la șefia ANAP. Manevre în PNL
Liviu Bostan, propus la șefia ANAP. Manevre în PNL

Liviu Bostan, propus la șefia ANAP. Manevre în PNL

Un agent de asigurări, fost profesor de matematică, este propus de PNL ca să ocupe funcția de președinte al uneia dintre cele mai dificile agenții guvernamentale. ANAP - Agenția Națională pentru Achiziții Publice verifică documentațiile de achiziție ale tuturor instituțiilor publice

În urma publicării materialului, Liviu Bostan ne-a trimis CV-ul său, spunând că din acesta rezultă că are o experiență relevantă atât în mediul privat, cât și în funcții publice.

Liviu Bostan a terminat Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București. Ulterior a absolvit și cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității București.

Conform CV-ului, în 1998, a urmat un curs de „Democrație Locală”. Care a avut ca temă servicii de Training în administrația publică, bugetul și finanțele consiliilor locale, Descentralizare și guvernare locală. Cursul a fost organizat de Fundația Danezo-Română pentru Dezvoltare.

În 1999, între 13.04 și 23.04, a urmat un nou curs de gestiunea resurselor umane și programarea activităților, interpretarea scenariilor sociale, tehnici de organizare a muncii. Acesta a fost organizat de Școala Superioară a Ministerului de Interne din Italia.

De asemenea, a mai urmat un curs de instruire de 13 zile organizat de USAID și LEM Projekt Cracovia – Managementul finanțelor, administrarea bugetului, și planificarea investițiilor. Credite și emisiuni de obligațiuni pentru dezvoltarea locală.

Între 30.01 și 4.02.2000, Liviu Bostan a urmat un curs de Reformă în administrația publică locală. Acesta a fost organizat de Centrul Național de Formare Continuă pentru Administrația Publică Locală.

Între 2000 și 2001, a urmat studii postuniversitare în Managementul proiectelor, managementul schimbării, contabilitate și management strategic, la SNSPA.

Cursuri de formare și perfecționare

Între noiembrie 2002 și februarie 2003 a urmat un seminar de formare a trainerilor, organizat de BFZ Munchen.

În aprilie 2004 a urmat un alt curs organizat de Fundația Națională a Tinerilor Manageri. Acesta a avut ca tematică „Managementul performant în perspectiva integrării europene. Planificare bugetarăși supervizarea proiectelor”.

Între 28 și 30 august 2007, Liviu Bostan a urmat un curs de „Management al rețelei. Munca planificată în vânzări. Noțiuni de bază de marketing. Noțiuni de bază de comunicare”.

Un an mai târziu, între 10 și 14 august 2008, el s-a pregătit în „Dezvoltarea rețelei de vânzări”, curs organizat de Institutul de Asigurări.

În perioada 2011 – 2016, Liviu Bostan a fost președinte al Consiliului de Administrație la URBIS SA Adjud.

Din noiembrie 2019, a lucrat în postul de Consilier al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Iar din noiembrie 2020 a fost președinte al Institutului Național de Administrație.


Un agent de asigurări, fost profesor de matematică, este propunerea PNL pentru președinția Agenției  Naționale de Achiziții Publice (ANAP). Este una dintre cele mai dificile instituții guvernamentale, care se ocupă cu verificarea documentațiilor de achiziție ale tuturor autorităților publice.

Propunerea PNL pentru această funcție este Liviu Bostan (foto: CJ Vrancea), în prezent președinte al INA – Institutul Național de Administrație. El este promovat de organizația PNL Vrancea, condusă de deputatul Ion Ștefan, cunoscut drept Ministrul Grindă.

Chiar dacă din CV-ul său nu rezultă expertiza sau pregătirea în domeniul achzițiilor publice, Liviu Bostan are alte două atuuri.

Primul, este fratele său, Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Cioloș, un apropiat al PNL. Al doilea este Ion Ștefan. Deputatul liberal a condus vreme de un an Ministerul dezvoltării și l-a avut consilier pe Liviu Bostan. Relația dintre ei datează din 2017, când Ștefan l-a cooptat pe Liviu Bostan în echipa sa de consilieri parlamentari.

Astfel, Liviu Bostan i-a fost consilier parlamentar, între 2017- 2019, iar ulterior consilier ministerial (2019 – 2020).

Inspector de asigurări cu carnet PNL, numit la INA

La alegerile locale de la finalul lunii septembrie, Bostan a fost ales consilier județean pe listele PNL, însă a renunțat la funcție. În locul poziției de consilier județean a preferat postul de președinte al INA. Agenția este subordonată Ministerului Dezvoltării.

Numirea s-a făcut în luna noiembrie, însă lui Liviu Bostan nu i-a fost dat să se bucure prea mult de funcție.

După negocierile din coaliția de guvernare, funcția de la INA a revenit Alianței USR PLUS, astfel că el va trebui să o părăsească. La schimb, partidul l-a propus pentru conducerea unei alte agenții, Agenția Națională pentru Achiziții publice.

Începuturile politice în PNȚCD

Conform informațiilor din CV-ul de pe site-ul INA, Liviu Bostan a absolvit facultatea de matematică, în 1989. El a activat ca profesor de matematică între 1989 și 1997. A părăsit catedra și s-a dedicat politicii. Cu atât mai mult cu cât fratele său era și președinte al organizației de tineret a PNȚCD.

Un an a lucrat în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, ca inspector cu probleme de perfecționare a cadrelor didactice. Din 1998 și până în 2000, Liviu Bostan a fost viceprimar al municipiului Focșani.

După ce a plecat din Primărie, nu a mai revenit în învățământ ci a preferat o carieră în asigurări, ca inspector. A început să activeze în acest domeniu din 2000 și încă o mai face, conform CV-ului.

De-a lungul vremii, după dispariția PNȚCD, Liviu Bostan a mai activat în PD/PDL și, ulterior, în PNL. În PD el s-a apropiat, după alegerile din 2008, de fostul senator și ministru, Sorina Plăcintă. Presa vremii îl prezenta drept consilier personal al acesteia.

Consultant la ONG-ul fratelui

Între 2009 și 2010, Liviu Bostan a fost consultant regional la Fundația Națională a Tinerilor Manageri. Fondator și președinte al acestui ONG a fost fratele său, Marius Bostan. Din poziția de consultant regional – el furniza servicii de instruire și consiliere pentru micii întreprinzărori.

Inspector de asigurări, propus de PNL la Achiziții Publice

Din februarie 2017 și până în noiembrie 2019, Liviu Bostan a lucrat la cabinetul parlamentar al deputatului Ion Ștefan. În paralel, începând din 2017, el a continuat să practice și profesia de inspector de asigurări.

Liviu Bostan l-a urmat pe Ion Ștefan, tot în calitate de consilier, și la Ministerul Dezvoltării. A ocupat funcția timp de un an, între noiembrie 2019 și noiembrie 2020. La acel moment, așa cum arătam mai sus, a fost promovat ca președinte la Institutul Național de Administrație. În această funcție se află de doar două luni și urmează să o părăsească, conform negocierilor.

Nici pregătirea profesională, nu-l recomandă pentru această funcție. Liviu Bostan a urmat numeroase cursuri de formare și perfecționare în tehnica vânzărilor, administrație, afaceri, comunicare sau managementul proiectelor europene.

 

Citește CV Liviu Bostan:

CV-Liviu-Bostan

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.