Scandalul mutării ambasadei României din Israel. Marius Bostan: “Preşedintele Iohannis, influenţat de ideologia de stânga şi atitudinile anti-americane ale unor lideri U.E”.
Editura Evenimentul si Capital

Scandalul mutării ambasadei României din Israel. Marius Bostan: “Preşedintele Iohannis, influenţat de ideologia de stânga şi atitudinile anti-americane ale unor lideri U.E”.

Autor: | | 4 Comentarii | 13905 Vizualizari

A fost unul dintre tinerii lideri crescuţi lângă regretatul Corneliu Coposu şi un apropiat al premierilor CDR din perioada 1997-2000. În urmă cu doi ani, omul de afaceri Marius Bostan a făcut parte din cabinetul Dacian Cioloş, în poziţia de ministru al Comunicaţiilor, dar a plecat după numai şapte luni din Guvern fără o explicaţie convingătoare în acel moment. Gestul a devenit şi mai ciudat după ce, în primăvara acestui an, nu a apărut alături de Dacian Cioloş în proiectul politic lansat de fostul premier. Evenimentul Zilei a vorbit cu Marius Bostan despre relaţia cu Dacian Cioloş, dar şi despre cum a ajuns el, ca un conservator declarat, să facă parte din singurul cabinet care nu a alocat bani pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. De asemenea, omul de afaceri a vorbit şi despre proiectul său de suflet Repatriot, la care lucrează de mai bine de trei ani, dar şi despre scandalul mutării ambasadei române în Israel la Ierusalim.

EVZ: Aveţi o experienţă politică importantă, aţi fost liderul studenţilor PNŢCD în anii '90, aţi fost alături de prim-miniştrii din perioada CDR şi din câte ştiu foarte activ în toate alegerile şi în lupta de idei. De ce nu v-aţi înscris în partidul fostului premier Cioloş?

Marius Bostan: Eu cred în coagulare pe baza unei platforme de idei foarte clară. Nu cred că divizarea este bună. Nu împărtăşesc în totalitate ideile din platforma partidului, în forma în care sunt scrise. Plasarea pe centru şi faptul că împărţirea stânga-dreapta ar fi irelevante sunt idei în care nu mă regăsesc. Eu cred foarte clar că trebuie exprimată apartenenţa noastră la principiile civilizaţiei şi mai ales ale civilizaţiei creştine. Cred că nu este cea mai fericită alegere la nivel de scriere a ideilor. Nu îmi place poziţionarea economică şi poziţionarea dubitativă referitoare la piaţă. Nu împărtăşesc relativizarea şi cred că ideile şi construcţia sistemică, logică în politică este importantă. Eu am fost membru al PNŢCD şi sunt mult mai apropiat economic şi istoric de celălalt partid istoric PNL care cred că poate juca rolul primordial în înfrângerea stângii năpădită de ageamii. PNL are o armată de peste 1000 de primari şi 15.000 de consilieri şi pe această bază va înfrânge PSD care trece prin momente dificile. Dacă se va da semnalul şi va exista unitate şi leadership tehnic potrivit, PSD va fi învins şi PSD va fi fericit să obţină 20%după toate greşelile făcute. PNL are şi avantajul că are un Preşedinte cu mare experienţă, votat într-un congres democratic, are convingeri de dreapta şi are sprijinul liderilor europeni de la PPE. Coalizarea PNL cu toate forţele anti-PSD va fi cheia succesului. Coalizarea să se facă pe patriotism, iubire de ţară, iubire de semeni, de asumare a principiilor creştine, de orientare Occidentală, de domnia legii, de economie de piaţă liberă, stat minimal dar puternic, de spunerea directa a adevărului într-un limbaj cât mai simplu. Numai aşa putem învinge stânga în alegeri. Eu cred în schimbarea organică şi în îmbunătăţirea pas cu pas a clasei politice şi nu în lideri providenţiali. Eu cred că ar trebui recuperată moştenirea politică şi de idei a lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache şi a Brătienilor. Sunt eroi mulţi care au fost prigoniţi în perioada stalinistă şi care ne sunt modelele la care ar trebui să facem mai des trimitere. Eu împreună cu mulţi prieteni fac lucruri directe, concrete, măsurabile şi sunt implicat în foarte multe proiecte civice care cred ajută România.

- Apropo de eroi. După Primul Război Mondial, liderii de atunci ai ţării, în special Brătianu şi Regele Ferdinand, au promis înălţarea unei Catedrale a Mântuirii Neamului.

- Este adevărat. A fost şi un boier basarabean, Vasile Stroiescu, care a donat fonduri pentru Catedrala Întregirii Neamului.

-Şi totuşi aţi făcut parte din singurul Guvern, condus de Dacian Cioloş, care nu a alocat fonduri pentru Catedrală, care se construieşte în timpurile noastre.

- Eu nu am avut atribuţii de alocare a banilor. Eu personal cred că această Catedrală, care a fost începută, trebuie desăvârşită cât mai repede pentru că nu poţi să laşi lucrurile neterminate şi este un cost mult mai mare să termini ceva pe timp mai lung decât să o faci mult mai repede. Ea trebuie terminată cu efortul întregii societăţi. Nu vorbim numai de Guvern sau de Primării care dacă vor contribui nu fac decât să respecte o dorinţă a unei largi majorităţi. Dar o mare parte din banii pentru Catedrală sunt de la donatori privaţi. Eu am contribuit şi o să mai contribui la această construcţie.

- Ea a mers înainte, dar nu şi cu ajutorul Guvernului din care aţi făcut parte.

- Dacă ar fi fost în puterea mea să decid.... Eu nu am participat la aceste discuţii. A fost treaba ministrului de finanţe şi a premierului. Au fost nişte constrângeri bugetare, dar rămăsese că va participa Guvernul într-o formă sau alta, la rectificarea bugetară din câte ştiu eu – am părăsit Guvernul în luna iulie.

- La rectificarea bugetară din august 2016 nu au prevăzut bani pentru Catedrală

- Eu cred că ar fi trebuit să participe la această construcţie. Dacă facem un sondaj o să observăm că o mare parte dintre ei îşi doresc această Catedrală. Se cheltuiesc bani pe tot felul de lucruri mărunte şi acest lucru este pus în planul doi. Poate nu a fost cel mai bun moment pentru începerea unei astfel de construcţii dar odată începută trebuie construită cât mai repede. Eu cred că faptele de caritate nu trebuie să le facă Guvernul. Eu cred că faptele de caritate trebuie să le facă persoana. Ele au valoare mai mare când sunt făcute personal, decât atunci când sunt făcute colectiv.

- Şi cum credeţi că se simte societatea când observă că Guvernul, cei care administrează banii noştri, se decuplează de propria dorinţă?

- Se simte prost. Cred că dorinţa majorităţii românilor este ca această Catedrală să fie făcută.

- Dar o consideraţi un proiect pozitiv?

- Consider că este un lucru bun. Biserica a fost întotdeauna un pilon pentru societate. S-au construit şi spitale în jurul Bisericii, s-a făcut şi educaţie prin Biserică şi lucruri acestea nu poate să le schimbe nimeni cu o opinie sau alta. Biserica joacă un rol major în societate şi prezervă principiile lumii civilizate. Dacă pornim chiar de la cele 10 porunci observăm că sunt principii bune şi sănătoase. Ea are un rol foarte important pentru societate şi cine neagă acest rol de fapt neagă nişte evidenţe istorice.

- Credeţi că eşecul celor două proiecte politice pornite din societatea civilă, USR şi mai nou partidul domnului Cioloş, vine şi din această problemă? Că sunt totuşi două mişcări care s-au opus finanţării acestei Catedrale.

- Eu cred că partidele care ignoră principiile fundamentale ale civilizaţiei şi apartenenţa şi istoria nu au mari şanse de reuşită.

- Care a fost motivaţia pentru care aţi părăsit Guvernul Cioloş. Ştiu varianta oficială, dar au fost şi alte motive?

- Am incercat să-l conving pe Dacian Ciolos să intre clar și asumat în politică, să candideze la alegeri, cu riscul de a fi remaniat chiar. A ezitat, a dat înapoi datorită declarațiilor făcute la asumare. România arăta altfel astăzi. Eu am ales să părăsesc Guvernul pentru că estimam faptul că Executivul ar fi trebuit să se preocupe de ce se întâmplă şi în viitor, adică după alegeri. Pentru că nu putea gândi pe un termen foarte scurt. În momentul în care pe de o parte PSD-ul de atunci spunea că susţine Guvernul, dar bloca decizii în Parlament, era evident că există un blocaj și apoi erau atacuri josnice la care ar fi trebuit răspuns . Şi atunci trebuia să alegi între ape. Nu puteai să fii între două. Guvernul trebuia să aleagă ce susţine şi să explice mult mai răspicat acest lucru. Am preferat să plec şi să fac tot ce pot eu să nu se întâmple ce se întâmplă astăzi. Eu cred că alegerile puteau să nu fie câştigate de PSD.

- De către cine?

- Eu cred că PNL şi USR dacă aveau o campanie mai bine făcută şi dacă Guvernul era mai decis, eu cred că PSD-ul nu câştiga alegerile. Eu din această cauză am plecat. Am sperat să pot împiedica predarea puterii către PSD. Când PSD încalcă înţelegerea şi atacă sub centură cu denigrări nu poţi să spui că tu respecşi înţelegerea şi nu replici hotărât mai ales dacă eşti convins că provoacă rău ţării.

- Seamănă situaţia cu cea trăită de PNŢCD în relaţia cu Mugur Isărescu în 2000.

- E oarecum asemănător. Eu ştiind istoria am avut o intuiţie. I-am susţinut direct pe Radu Vasile şi pe Mugur Isărescu. Am şi spus că am mai văzut acest film. Dacian a fost prea diplomat şi nu a atacat înainte de alegeri. El a fost denigrat şi atacat într-o campanie dusă perfid până în ultimul cătun. A fost diabolizat. În luptă nu ai voie să fii naiv, să fii lipsit de claritate şi curaj, pentru că pui în pericol un popor întreg şi, cel mai rău, distrugi încrederea că se poate face ceva.

“Stânga europeană a fost mai apropiată de sovietici şi de lumea arabă

- Ce părere aveţi această dezbatere despre mutarea ambasadei României la Ierusalim?

- Cred că este evident: Ierusalimul este capitala Israelului. Nerecunoscută de toată lumea. Statul Israel cu care noi avem relaţii diplomatice de 70 de ani a hotărât capitala la Ierusalim. Acest lucru nu a fost din prima acceptat de celelalte ţări. Cred că a sosit timpul să se rezolve subiectul. Statele Unite au declarat la finalul anului trecut că îşi vor muta tehnic ambasada la Ierusalim. Am încredere că Președintele Trump face ce trebuie făcut. Cel mai important lucru pe care preşedintele Trump l-a făcut este trimiterea la latura biblică. Dreptul Israelul vine de la Dumnezeu prin promisiunea făcută lui Avraam. Pentru că decizia asta era luată de peste 20 de ani de Congresul American. Acum s-a stabilit tehnic și politic că se va muta ambasada.

Declaraţia SUA, care este cel mai important aliat al României, a fost că va muta ambasada la Ierusalim. Eu cred că România avea de câştigat dacă se alinia relativ rapid la această decizie. În primul rând Israelul este un aliat foarte important pentru România şi era normal să respectăm o dorinţă a lor şi să ne gândim dacă o putem operaţionaliza. Decizia este şi morală şi pragmatică. Este evident că este drept să fie aşa. Este rar când o decizie morală coincide cu una pragmatică.

- Pragmatic, ce pierde şi ce câştigă România în cazul mutării ambasadei?

- Nu trebuie să făcute sacrificii prea mari ca să folosim acest moment. Noi puteam să relansăm puternic toate relaţiile economice şi de cooperare cu Israelul şi ar fi trebuit să fructificăm asta. Cred că la nivel european a existat opoziție creată de partea de stânga, socialistă, care istoric a fost mai apropiată de sovietici și de lumea arabă. În plus mai operează și frica în anumite țări cu emigranți din zona islamică. Sunt, din păcate, mulți lideri europeni care se complac într-o atitudine de coabitare cu marxismul cultural, putinofilie și ignorare a realității. Profețesc că se vor micșora substanțial în următoarea perioadă.

- Mai avem şanse să fructificăm oportunitatea după tot acest circ politic?

- Dragnea este foarte viclean ca om politic, a sesizat oportunitatea şi o foloseşte în scop personal. Mâine dacă apare un alt interes pentru Teleorman se mută ambasada direct la Sankt Petersburg sau Madagascar. Din păcate s-a transformat într-o dispută politică şi nu înseamnă că Dragnea dacă susţine o chestiune, orice chestiune ar susţine, înseamnă că e rea pentru că o susţine el. A avut și consultanţii politici israelieni, dar viclenia nu e suficientă. Vă asigur că partenerii din Israel știu în cine pot avea încredere mai multă sau mai puțină. Credința, principiile solide, adevărul şi încrederea sunt mai importante.

- Deocamdată sunt doar câteva ţări.

- Eu cred că România ar trebui să îşi mute ambasada la Ierusalim. Ar fi fost o mare oportunitate să fim în primele 10 ţări care anunţă asta. Era vorba de un gest de a anunţa. Eu sper în final să fie o decizie înţeleaptă.

- Fostul preşedinte Băsescu a spus că această decizie dinamitează relaţia cu ţările arabe.

- Dar cum o dinamitează? Încep ei să pună bombe? Eu cred că în acest caz preşedintele Băsescu nu a dat cea mai inspirată declaraţie și cred că s-a grăbit un pic poate și din dorința de poziționare politică imediată. Eu cred că acum suntem în NATO și suntem aliați cu americanii și Israelul. Nu mai e loc de politica duplicitară făcută pe timpul lui Ceaușescu. Atunci se făcea ce se putea în acel context. Contextul e altul. Ţările arabe în general au o relaţie foarte bună cu Rusia. Trebuie să avem o relaţie foarte bună cu toate ţările, dar în primul rând cu Statele Unite şi Israel şi cu ţările aliate din Europa. Sunt nişte priorităţi. Noi trebuie să apărăm civilizaţia şi să protejăm ceea ce am câştigat pentru că Occidentul civilizat nu poate ceda şantajului unor aşa zise ţări sau grupări dintr-o lume necivilizată şi să ne părăsim interesele din cauza unor presiuni exercitate de aceste grupuri de interese. Cine trage sforile? Nu cumva Rusia are o relaţie privilegiată cu multe astfel de ţări şi le instigă. Mi s-a părut exagerată și reacţia ambasadorul Palestinei, care chiar a fost ameninţătoare, în care ne atrăgea atenţia că cetăţenii români sunt în pericol. Mi-ar fi plăcut ca Băsescu să-i dea o replică.

- Se opune şi preşedintele actual, Klaus Iohannis…

- Cred că presiunea europeană şi-a spus cuvântul. Occidentului nu trebuie să i se facă frică. Lipsa de curaj a liderilor este o greşeală. Cine ia decizia? Frederica Mogherini, care atunci când a căzut Zidul Berlinului ea se înscria în tineretul partidul comunist. Deci ea face politica externă a Uniunii Europene. Am îndoieli asupra capacităţii ei de a lua cele mai bune decizii. De aceea România trebuie să îşi joace rolul în Europa şi orice decizie trebuie luată în urma consultărilor şi a cunoașterii argumentelor.

Preşedintele Iohannis a fost influenţat mai mult de poziţia europeană dictată din păcate oarecum ideologic şi de atitudinea anti-americană şi lipsa de curaj a unor lideri europeni în ultimul timp, parcă orbi la valul antisemit şi anticreştin stârnit în Europa. A trebuit să ţină cont de asta, dar în acelaşi timp am mare încredere că va face ce trebuie făcut la momentul potrivit în conformitate cu interesul nostru naţional. Preşedintele are o bună relaţie, directă, cu Israelul şi părerea mea că lucrurile vor merge spre bine.

Nu putem să spunem că ne e frică. Totuşi aliatul cel mai important al României a luat o decizie.

Repatriot , creatorii a peste 20 % din PIB –ul României construiesc o plasă de siguranţă pentru ţară

- Cum a pornit proiectul Repatriot?

- Marius Bostan: Ideea a apărut în urmă cu peste trei ani de zile observând creşterea alarmantă a migrării multor români de mare valoare şi buni muncitori, oameni foarte serioşi. Şi atunci am estimat că în viitor o să avem o mare problemă cu acest fenomen şi ne-am gândit să iniţiem o mişcare în sens invers pentru că România oferă foarte multe oportunităţi insuficient cunoscute. Este foarte greu să aduci oameni care muncesc acolo pe un salariu mult mai mare decât în România şi este dreptul lor să îşi urmeze visul de a trăi mai bine. Aşa că ne-am gândit că antreprenorii sunt primii care văd oportunităţile şi pot câştiga aici mai bine decât acolo. Românii care au plecat au un tip de comportament antreprenorial pentru că şi-au luat soarta în propriile mâini, au riscat, câteodată nu cunoşteau nici limba, dar s-au dus direct aproape în necunoscut. Sunt trăsăturile unui antreprenor. Am lansat ideea la Summitul Romanian Business Leaders ( organizaţie care cuprinde proprietari de afaceri şi manageri ai unor companii responsabile de formarea a cel puţin 20% din PIB ) şi ea a fost imediat îmbrăţişată de liderii de business. Felix Pătrăşcanu co-fondatorul FAN Courier a pledat atrăgând atenţia nu numai a expertizei dobândite în ţările de adopţie ci şi asupra bagajului civic însemnat cu care vor veni acasă cei plecaţi. Dragoş Anastasiu CEO Eurolines, el însuşi repatriat după Revoluţie a spus atunci că el nu ar fi reuşit în Germania, într-o economie aşezată să crească atât de mult. Imediat s-a făcut o echipă de voluntari, oameni de afaceri care să susţină această cauză. Aşa că ne-am adresat pentru început românilor cu spirit antreprenorial pentru că ei or să vadă oportunităţile din România, care sunt în toate domeniile, dar în special în tehnologie, turism şi în agri-bussines. Sunt încă neexploatate şi oferă câştiguri bune.

- Românii din diaspora cum au primit proiectul?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate