Potrivit unei scrisori adresată de avocații KazMunayGas Guvernului României, consultată de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o “notificare de dispută privind investițiile”, primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internațional.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acțiunile KMG International, unde este acționar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari.

Câteva zile mai târziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia și pe bunurile mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II.
“România își utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacție și a renaționaliza activele”, se arată în scrisoarea trimisă Guvernului român.

Tranzacţia cu chinezii, amânată

KazMunayGas respinge acuzațiile formulate de procurorii DIICOT, susținând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câțiva ani după încheierea privatizării și, de asemenea, a avut aprobarea autorităților române.

“Acest dosar nu are nicio legătură cu noi”, a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev. 

Potrivit acestuia acțiunile statului român au dus deja la amânarea încheierii tranzacției cu CEFC, din luna octombrie până la finele acestui an.

“În aceste condiții, nu este posibilă finalizarea tranzacției”, a subliniat Daniyar Berlibayev.