Proprietarii de locuințe din România riscă închisoarea. Primesc ani grei, dacă nu țin cont de această regulă

Proprietarii de locuințe din România riscă închisoarea. Primesc ani grei, dacă nu țin cont de această regulă Sursa foto: Arhiva EVZ

O nouă lege, care a intrat deja în vigoare, sancționează proprietarii de locuințe cu închisoarea dacă permit anumite activități în casele lor.

Proprietarii de locuințe din România riscă închisoarea. Primesc ani grei, dacă nu țin cont de această regulă

Proprietarii, chiriașii sau administratorii unor locuințe riscă până la cinci ani de închisoare dacă permit consumul de droguri în proprietățile lor. Noua lege, care a intrat în vigoare la începutul lunii, sancționează inclusiv proprietarii de apartamente închiriate în regim hotelier.

Persoanele care descoperă consumul de droguri în locuințele lor sunt obligate să anunțe imediat Poliția, altfel riscă să fie condamnate penal.

La începutul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă lege care introduce mai multe infracțiuni, printre care și tolerarea consumului de droguri. Înainte, era considerată infracțiune doar punerea la dispoziție a unui imobil pentru consumul de droguri, dar acum legea a fost modificată. Astfel, cei care permit invitaților lor să consume droguri în locuințele lor pot fi pedepsiți cu până la 5 ani de închisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, nici cei care dețin locuințe pe care le închiriază nu scapă de răspundere. Dacă proprietarii nu anunță poliția atunci când află că în apartamentul lor chiriașii consumă droguri, pot fi condamnați chiar și la 5 ani de închisoare.

Inspec

Medicamente. Sursa foto: Arhiva EVZ

Consumul şi traficul de droguri a crescut în România

În doar patru luni, polițiștii au confiscat peste 500 de kilograme de droguri, aproape 500.000 de comprimate, 3,5 tone de masă vegetală de droguri și 4 tone de substanțe interzise dopante.

În perioada ianuarie-aprilie a acestui an au fost raportate peste 6.300 de sesizări penale, înregistrându-se o creștere cu 19,2% față de aceeași perioadă a anului precedent.

În afară de interzicerea tolerării consumului de droguri, noua lege, care a intrat deja în vigoare, aduce și alte modificări. De exemplu, cei surprinși conducând sub influența alcoolului sau a drogurilor nu mai pot fi sancționați doar cu amendă.

Începând de acum, singurele decizii pe care judecătorii le pot lua în aceste situații sunt condamnarea cu suspendare sau cu executare, potrivit Antena 3 CNN.