Evenimentul Zilei > Politica > Proiect PSD: Când ar urma să se desfășoare referendumul pentru revizuirea Constituției
Proiect PSD: Când ar urma să se desfășoare referendumul pentru revizuirea Constituției

Proiect PSD: Când ar urma să se desfășoare referendumul pentru revizuirea Constituției

Mai mulți senatori PSD au semnat un proiect de lege potrivit căruia referendumul pentru revizuirea Constituției ar urma să se desfășoare în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii.

„Cetăţenii României sunt chemaţi să-şi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută la articolul 151 alin. (3) din Constituţia României, calculată de la data publicării în Monitorul Oficial, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţă publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată”, potrivit proiectului de lege pentru modificare şi completarea articolului 6 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, semnat de mai mulţi senatori PSD şi înregistrat la Biroul Pemanent al Senatului, informează mediafax.ro.

Proiectul legii constituţionale, adoptat de către Camera Deputaţilor şi Senat, ar urma să fie publicat, în aceeaşi zi în Monitorul Oficial, potrivit iniţiativei legislative.

"Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşorarea referendumului naţional privind revizuire a Constituţiei se suportă din bugetul de stat, conform prevederilor art. 61 lit. a) din Legea nr. 3/2000", se arată în documentul citat.

Proiectul de lege a fost depus pentru „asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor iniţiativelor de revizuire a Constituţiei”, ce ar putea fi iniţiate „începând cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la iniţiativa cetăţenească ce se află pe rolul Parlamentului”, se arată în expunerea de motive a actului normativ, semnată de senatorul PSD Şerban Nicolae.

„Instituţia referendumului constituie una dintre modalităţile cele mai democratice de exprimare a suveranităţii poporului cu privire la politica legislativă a ţării”, susţine senatorul PSD Şerban Nicolae, potrivit sursei citate.

Constituţia României prevede că „revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire”.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, potrivit legislaţiei în vigoare.

Iniţiativa legislativă pentru modificarea a fost semnată de 47 de senatori social-democraţi.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: