PLUS vrea o reformă radicală a Constituției, dizolvarea mai facilă a Parlamentului, scăderea numărului total de parlamentari și creșterea numărului de reprezentanți ai Diasporei dacă va ajunge la guvernare, potrivit unui document de politici care cuprinde o parte din prioritățile identificate până în prezent de partidul condus de Dacian Cioloș”, se susține într-un document prezentat de G4 Media.

Acesta a stârnit o primă reacție publică cenită din partea PSD. Unul din cei mai cunoscuți economiști ai social-democraților a făcut o analiză rapidă și a ajuns la concluzia că este parțial copiat după măsurile deja aplicate de PSD, parțial nerealist.

Iată analiza lui Cristian Socol:

„Un așa zis program de guvernare, plin de filozofie, principii, dorințe.

Este ok sa punem principii de tipul Sa fie bine, să nu fie rău, dar dacă vrei să guvernezi trebuie să stii cum să faci să fie bine. Pentru asta tb să faci o bună diagnoză si să inovezi solutiile optimale.

Aici, multe dintre măsuri sunt hazlii, majoritatea au fost în Programul de Guvernare al PSD din 2016 / există deja, unele dintre măsuri sunt imposibil de implementat. Programul contine principii, nicidecum măsuri concrete care să cuprindă enunt, beneficiari, impact si surse de finantare, institutii responsabile si termen de implementare. (…)

Ce transpare din asa zisul Program de Guvernare se refera la Privatizarile activelor si companiilor de stat.

In concluzie acest bruion este o mare dezamagire, este un document politicianist, cu niste principii, multe dintre ele neadaptate si nefunctionale.

Un act ratat ce arată lipsa de viziune, lipsa cunoasterii reale a problemelor economiei, nedemonstrand competenta in inovarea de solutii inteligente de politici publice. Că de extins consultanța si de privatizat activele statului este facil.

Programul propus de Plus nu are nici 25% din elementele necesare unui Program de Guvernare care sa stimuleze convergenta, sa modernizeze România si să crească puternic bunăstarea românilor, asa cum a adus ca efecte implementarea Programului de Guvernare din 2016.

Sunt doar dorinte, niciunde nu veti gasi in mod concret Cum să se facă?! Păcat. Mare păcat.

PS Dacă persoane cu experiență ridicată în administrație publică / consultanță au conceput un astfel de program limitat, ce să mai așteptăm cănd vor veni cu propuneri cei fără experiență, oamenii noi?! Dezastru.” a scris Cristian Socol, unul din analiștii economici ai PSD, implicat în conceperea planului de guvernare