România a intrat în săptămâna africană. Vor fi temperaturi de 42 de grade Celsius

România a intrat în săptămâna africană. Vor fi temperaturi de 42 de grade Celsius Caniculă. Sursa foto: Dreamstime.com

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a anunțat că va fi caniculă în toată țara în perioada 17 iunie – 1 iulie. Meteorologul Elena Mateescu a anunțat că România a intrat în săptămâna africană și că vor fi temperaturi de peste 40 de grade în majoritatea țării.

România a intrat în săptămâna africană

„Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană (...) Marţi vorbim de o extindere a avertizării meteorologice de cod galben nu numai pentru areale din Muntenia, Oltenia, dar și în partea de sud-vest. Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35 de grade cu accente spre 37-38 în sud.”, a spus Elena Mateescu.

caniculă

Caniculă. Sursa foto: arhiva EVZ

Temperatura resimțită va fi de 42 de grade

Meteorogolul a spus că începând de joi vor fi temperaturi de 38 de grade Celsius la umbră. „Vârful acestui episod va fi începând de joi, 38 de grade, vineri și sâmbătă, când contăm pe 38 de grade la umbră și așa cum arată informațiile la acest moment, 40-42 temperatură resimțită”, a mai spus Elena Mateescu.

Căldură

Căldură. Sursa foto. EVZ

Prognoza meteo în perioada următoare

În săptămâna 24 iunie – 1 iulie, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Ne puteți urmări și pe Google News

În săptămâna 1-8 iulie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sudice, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui specific pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 8-15 iulie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mai mare parte a teritoriului.