PROGNOZA lui ISĂRESCU despre preţul carburanţilor în 2017

PROGNOZA lui ISĂRESCU despre preţul carburanţilor în 2017

Benzina şi motorina vor fi uşor mai ieftine la finalul anului 2017, comparativ cu finalul anului trecut, dar se vor scumpi în anul următor, potrivit ultimei ediţii a Raportului asupra inflaţiei.

" În 2017, dinamica anuală a acestora este superioară celei proiectate în raportul anterior, pe seama evoluției mai alerte a prețului petrolului (exprimat în dolari SUA) și a deprecierii recente a leului în raport cu moneda americană, în timp ce influențe de sens contrar provin din plasarea la un nivel mai redus a așteptărilor privind inflația. Traiectoria acestei categorii de prețuri este influențată și de reducerea cotei standard a TVA de la 20 la sută la 19 la sută și de eliminarea supraaccizei la carburant”, se arată în raport, transmite Economica.net.

De asemenea, BNR nu vede modificări importante ale preţului petrolului, la orizontul acestui an, şi nici pentru anul viitor. 

De la 1 ianuarie, preţul carburanţilor a scăzut cu circa 50 de bani pe litru, ca urmare a eliminării, de la 1 ianuarie, a supraaccizei la carburanţi şi a reducerii cotei de TVA. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Preţul carburanţilor se raportează la dolar, monedă faţă de care leul s-a depreciat în ultimul timp. 

Legat de evoluţia cursului leu/euro, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat vineri că orice mişcare a cursului în sensul deprecierii stârneşte mari emoţii, deşi comparativ cu monedele din regiune, fluctuaţiile sunt de mică amploare. 

"Observăm în spaţiul public că orice mişcare a cursului, uneori minoră, stârneşte mari emoţii. De la 4,44 lei/euro la 4,54 lei/euro sunt 10 bani, adică mai puţin de 3%. Noi spuneam cândva că nici nu ne ocupăm de mişcări de curs care sunt sub 5%. Cu toate astea, constatarea şi constatarea evidentă stârneşte emoţii: s-a depreciat cursul. Există aici un dezechilibru între emoţia stârnită de mişcare în sensul deprecierii cursului şi când el îşi revine. Când el îşi revine, ajunge la fenomene neînsemnate", a spus Isărescu.