Evenimentul Zilei > Justitie > Profesor universitar de Drept, condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită
Profesor universitar de Drept, condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită

Profesor universitar de Drept, condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită

Curtea de Apel Craiova i-a condamnat, definitiv, pe Gheorghe Stancu, profesor de Drept la Universitatea Hyperion la 4 ani și jumătate de închisoare cu executare. Complicea sa, Nicoleta Gumă a primit 3 ani și jumătate cu executare.

Condamnă pe Gheorghe Stancu, profesor universitar la disciplina drept civil şi membru în Comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion – sesiunea iunie 2010 – şi al Comisiei de etică şi deontologie profesională a aceleiaşi universităţi, la data faptelor, la o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare și interzicerea pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţii în comisii de examinare în sistemul de învăţământ, de care s-a folosit pentru săvârşirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Nicoleta Gumă, coordonator al Centrului Tutorial Caransebeş a Universităţii Hyperion Bucureşti, la data faptelor, a fost condamnată la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Iancu Hînda, fost subofiţer la I.J.J. Caraş Severin, Ilie Străin și Nicușor Florin Țundrea, pe foști subofiţeri la I.S.U. Semenic, Adrian Cristescu, Magdalena Lazăr și Angelica Vădrariu au fost condamnați la o pedeapsă de 4 luni închisoare cu suspendare.

Faptele

În august 2010, procurorii anticorupție din Timișoara au trimis în judecată pe cei nouă inculpați. În cursul lunii mai 2010, Gheorghe Stancu, în calitate de membru în comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion şi de coordonator al lucrărilor de diplomă a 35 de studenţi ai Centrului Tutorial Caransebeş din universitatea anterior menţionată, a primit de la aceştia, prin intermediul Nicoletei Gumă şi a lui Eugen Tacotă, suma de 52.500 euro, pentru a-i favoriza pe studenţii respectivi în sensul acordării unor note mai mari decât cele cuvenite.

Chetă de 1.500 de euro

În acest sens, Gumă Nicoleta şi Tacotă Eugen s-au străduit să îi convingă pe cei 35 de studenţi să dea câte 1.500 euro, bani pe care cei doi inculpaţi i-au strâns şi depozitat provizoriu, pentru ca în final să remită întreaga sumă colectată – 52.500 euro – inculpatului Stancu Gheorghe. Despre acesta, cei doi inculpaţi cunoşteau că, în schimb, îi va ajuta pe studenţi să promoveze examenul de licenţă în mod nemeritat, prin acordarea unor note şi rezultate necuvenite. Totodată cei doi s-au asigurat că favorizarea studenţilor va avea rezultatele promise şi printr-o serie de alte acţiuni cum ar fi: preluarea şi transmiterea semnelor distinctive ce urmau a fi înserate în lucrări, asigurarea omogenităţii şi discreţiei întregului grup de studenţi ce urma să susţină examenul de licenţă (înlăturându-i pe cei care nu prezentau încrederea necesară), asigurarea unui caracter organizat atât cu ocazia pregătirilor pentru examenul de licenţă cât şi cu ocazia desfăşurării acestuia, în special a probei orale. Pentru toţi cei 35 de studenţi proba orală a durat 12 minute şi 56 secunde, în condiţiile în care inculpatul Stancu Gheorghe a susţinut că fiecare student a fost examinat timp de 3-4 minute.

Traseul șpăgii

Pentru obţinerea promovării frauduloase a examenului de licenţă pe baza unui rezultat satisfăcător, Cristescu Adrian-Ionel, Hînda Iancu, Lazăr Magdalena, Străin Ilie, Ţundrea Nicuşor Florin, Vădrariu Angelica Stănica au dat câte 1.500 euro lui Tacota Eugen, pentru ca acesta la rândul său, cu ajutorul lui Gumă, să remită banii inculpatului Stancu Gheorghe, membru în comisia de examinare, în vederea favorizării lor.
Î