Evenimentul Zilei > Economie > Producătorii de gaze obligați să vândă pe bursă. Ordinul a fost emis de ANRE
Producătorii de gaze obligați să vândă pe bursă. Ordinul a fost emis de ANRE

Producătorii de gaze obligați să vândă pe bursă. Ordinul a fost emis de ANRE

Producătorii de gaze vor trebui să-și vândă 40% din totalul producției pe bursă, conform noilor ordine aprobate Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Măsura impusă producătorilor a fost adoptată în contextul liberalizării pieţei de gaze naturale pentru consumatorii casnici care a intrat în vigoare, începând cu 1 iulie 2020. Astfel, se arată într-un comunicat al ANRE, va fi asigurat accesul permanent la resurse de gaze naturale, în condiții de egalitate pentru toți furnizorii.

Ordinul adoptat de ANRE, „privind obligaţia participanţilor la piaţa de gaze naturale de a oferta pe pieţele centralizate”, instituie obligaţia de ofertare, în calitate de vânzător, pentru producătorii care depășesc 3 milioane de MWh, a unei cantități echivalente cu 40% la cantitatea de gaze naturale produsă în anul anterior.

Aceștia vor trebui să încheie contracte de vânzare-cumpărare pe piaţa angro, începând cu data de 1 iulie 2020, cu excepţia tranzacţiilor realizate pe pieţele centralizate şi pe care o livrează în anul respectiv.

Obligativitatea producătorilor autohtoni a oferta un procent minim de gaze naturale pe pieţele centralizate din România, precum şi a participanţilor la piaţa de gaze naturale de a oferta pe pieţele centralizate cantităţi minime de gaze naturale atât în calitate de vânzător, cât şi în calitate de cumpărător, a fost reglementată cu scopul de a creşte lichiditatea pe piaţă și de a forma referinţe corecte de preţ.

Prin adoptarea acestor prevederi, vor fi favorizate tranzacţiile cu gaze naturale în mod concurenţial şi nediscriminatoriu, oferind tuturor participanţilor acces egal la această sursă de gaze, indiferent că sunt din România sau din alt stat membru UE.

Pe de altă parte, consumatorii indiferent de apartenenţă, români sau din alte state membre, vor putea beneficia de acces la gazele naturale în aceleaşi condiţii şi la acelaşi preţ, după cum este precizat şi în cadrul directivelor europene privind vânzarea de gaze naturale. Acestea prevăd că accesul la resurse trebuie să se facă în condiţii de egalitate, fără discriminare sau vreun dezavantaj în cadrul Comunităţii.

Piaţa gazelor din România a fost complet liberalizată pentru consumatorii casnici, începând cu data de 1 iulie 2020.

Aplicația care te ajută să descifrezi tainele vechiului Egipt. Ce face Fabricius 

Ai bani de investit? Statul se împrumută de la cetățeni. Dobânzi atrăgătoare