Procurorii anti-mafie au solicitat trimiterea în judecată a nouă persoane, membri ai rețelei intitulate „Ponos”, după o anchetă complexă care a durat mai mult timp.

Rețeaua din care făceau parte cei doi români, Neculai Stan de 62 de ani și Vasile Mihu de 43 de ani era condusă de două femei de origine slovacă, mama și fiică. Membrii rețelei recrutau oameni nevoiași din state din estul Europei, UE și non UE (Republica Moldova, Ucraina) și îi aducea la muncă la fermele agricole din regiunea Agrigento.

Potențialii lucrători ajungeau în sudul Italiei cu autobuzul și erau găzduiți contra cost de membrii rețelei.

Cele două femei aflate la conducerea organizației, Vera Cicakova, 59 de ani și fiica ei Veronika, 37 de ani negociau cu fermierii italieni, oferindu-le forță de muncă ieftină contra unui comision substanțial. Apoi, după ce băteau palma, lucrătorii erau transportați la muncă, înghesuiți în microbuze, în condiții inumane și obligați să muncească pentru salarii de mizerie, mai puțin de 3 euro pe oră.

Profituri de milioane de euro

Ancheta demarată de autoritățile italiene a fost foarte complexă și a presupus sute de ore de supraveghere și interceptări audio-video, efectuate de investigatorii anti-mafie.Conform anchetatorilor, organizația făcea, într-un sezon, în jur de un milion de euro din exploatarea lucrătorilor.

În cele din urmă, organizația a fost demantelată, procurorii din Palermo identificându-i pe toți membrii acesteia, Vera Cicakova, slovacă, 59 de ani și fiica ei Veronika, 37 de ani, cele două erau în fruntea organizației; Rosario Ninfosì, 52 de ani, din Palma di Montechiaro; Rosario Burgio, 42 de ani, din San Cataldo; Inna Kozak, ucraineană de 26 de ani; românii Neculai Stan în vârstă de 62 de ani și Vasile Mihu în vârstă de 43 de ani; Emilio Lombardino, 46 ​​de ani din Porto Empedocle; Giovanni Gurrisi, 41 de ani, din Agrigento.