Editura Evenimentul si Capital

Procurorii sesizează CSM în legătură cu judecătoarea care a refuzat să-l aresteze pe Radu Mazăre

14-04/mazare-arest-14-465x390
Autor: | | 19 Comentarii | 4529 Vizualizari

DNA solicită să se facă verificări față de Rodica Cosma, judecător de drepturi şi libertăţi în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală. Procurorii o bănuiesc de săvârșirea unei abateri disciplinare după ce a respins o serie de probe.

Astfel, DNA susține că, orin încheierea de şedinţă nr.337 din data de 9 aprilie 2014, pronunţată în dosarul nr.1513/1/2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală a dispus, printre altele, respingerea propunerii de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie cu privire la inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de aceştia.

S-a reţinut decătre Cosma faptul că, din examinarea actelor cauzei, ”procurorul nu a administrat, până în acest moment procesual, probe care să creeze suspiciunea rezonabilă privind primirea (modalitate de săvârşire a infracţiunii de luare de mită reţinută în cauză) de către inculpatul Mazăre Radu Ştefan a vreunei sume de bani, respectiv darea unei astfel de sume de către inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca, în schimbul acesteia, inculpatul Mazăre Radu Ştefan să-i faciliteze câştigarea licitaţiei şi încheierea contractului de achiziţie nr. 10.240 din 22.12.2011 între Regia Autonomă „Exploatarea domeniului public şi privat” Constanţa şi S.C. ShapirStructures S.R.L, al cărei reprezentant era inculpatul Morgenstern Avraham”.

Nu a motivat de ce a înlăturat probele DNA

Sub acest aspect, judecătoarea Cosma nu a motivat de ce a înlăturat probele pe care le-a invocat procurorul şi pe care şi-a întemeiat propunerea de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a reproşat procurorului că lipseşte o anume probă, iar sub acest aspect, în motivare a reţinut că …,, nu se desprinde vreun dialog dintre inculpatul Mazăre Radu şi inculpatul MorgersternAvraham din care să rezulte că banii au fost primiţi de inculpatul Mazăre Radu de la inculpatul MorgersternAvraham - fila nr.34 motivare judecător fraza 4.

Ce a susținut Cosma

Practic, judecătorul de drepturi şi libertăţi a apreciat că dacă ar fi existat o astfel de probă, aceasta ar fi fost în măsură să dea greutate faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor şi să consacre/consfinţească realitatea de necontestat că banii, obiectul mitei sunt în contul inculpatului Mazăre Radu. Aşadar, se poate trage concluzia că judecătoarea susține că luarea măsurii arestării preventive este posibilă numai dacă printre probele administrate de procuror, supuse evaluării judecătorului se regăseşte o anumită probă indicată de acesta! Deci, per a contrario înabsenţa probei pe care o indică judecătorul de drepturi şi libertăţi nu se poate în mod rezonabil susţine acuzaţia.

”O asemenea interpretare este greşită iar un asemenea mod de aplicarea a dispoziţiilor legale referitoare la măsurile preventive sunt profund străine spiritului ce se degajă din scopul, condiţiile generale de aplicare a măsurilor preventive în general dar şi din condiţiile, cazurile de aplicare a măsurii arestării preventive reglementate prin dispoziţiile art.202, art.223 CPP şi denotă încălcarea normelor de procedură. Mai mult acreditează ideea că ori de câte ori nu există o probă la care se ,, gândeşte ,, judecătorul de drepturi şi libertăţi , nu poate fi justificată măsura arestării preventive, iar când există o probă evidentă, directă sau la limita evidenţei, există obligaţia dispunerii măsurii preventive”, se mai arată în sesizarea trimisă către CSM.

în faza de urmărire penală este chiar imposibilă diferenţierea între probe şi ce indicii temeinice, pe de o parte, iar pe de altă parte o asemenea interpretare a judecătorului induce obligaţia evaluării cantitative, ceea ce de asemenea contravine dispoziţiilor legale.

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI