Evenimentul Zilei > Justitie > Procuroarea Sârboiu din Orșova a fost trimisă în judecată după ce a primit mită 225 de răsaduri de flori
Procuroarea Sârboiu din Orșova a fost trimisă în judecată după ce a primit mită 225 de răsaduri de flori

Procuroarea Sârboiu din Orșova a fost trimisă în judecată după ce a primit mită 225 de răsaduri de flori

Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Carmen Sîrboiu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, pentru fapte de corupţie. Potrivit unui comunicat al DNA, ea este acuzată de trafic de influenţă, luare de mită, instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite.

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei Ion Ianoşi, comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de Investigaţii Fraude din IPJ Mehedinţi, pentru luare de mită, Liviu Ionuţ Fişter, şef al Formaţiunii Rutiere din Poliţia Orşova, pentru folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, fals intelectual şi abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite, Constantin Popescu, om de afaceri şi, la data faptelor, preşedintele organizaţiei municipale Orşova a unui partid politic, pentru dare de mită, şi Viorel-Sorinel Duducea, om de afaceri, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Șpagă în materiale de construcții

DNA precizează că, în perioada 2011-2012, Carmen Sîrboiu a pretins şi primit de la omul de afaceri Sorinel Duducea foloase materiale necuvenite, ce au constat în materiale de construcţie întrebuinţate la lucrări efectuate pe terenul pe care magistratul îl are la adresa de domiciliu şi pentru lucrări pe alt teren al magistratului, situat pe malul Dunării, unde s-a construit o casă de vacanţă.

Procurorii susţin că, în schimb, prim-procurorul a promis că va interveni în favoarea acestuia astfel încât faţă de firme ale omului de afaceri să nu fie constatate infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

I-a făcut curat în curte

"În perioada 18 martie 2013-20 martie 2014, Carmen Sîrboiu a pretins şi primit de la Constantin Popescu, om de afaceri, foloase constând în efectuarea de lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului, situate în Drobeta Turnu-Severin şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri, de obţinere, în concesiune, a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova. De asemenea, a primit de la acelaşi om de afaceri 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină. Magistratul a pretins şi primit foloasele menţionate în legătură cu îndeplinirea atribuţiile de serviciu, într-un dosar penal constituit la PJ Orşova, la 18 martie 2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale", se arată în comunicat.

A căutat în baza de date

DNA menţionează că, în perioada 2011-2012, prim-procurorul, în legătură cu un dosar aflat în lucru la acel parchet, a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin infirmarea repetată a patru soluţii succesive de neîncepere a urmăririi penale dispuse de procuror din subordine şi prin sesizarea instanţei civile, în numele PJ Orşova, pentru anularea unui titlu de proprietate.

"Aceste acte au fost îndeplinite de inculpată în scopul obţinerii de către o persoană, prin hotărâre judecătorească civilă, o suprafaţă de teren cât mai mare din masa succesorală, în dauna altor comoştenitori. Cu toate acestea, instanţele de judecată nu au dispus anularea titlului de proprietate, neluând în considerare nelegalităţile comise de inculpată în legătură cu dosarul penal respectiv", se spune în document.

Mașina fantomă

La 11 martie 2014, în municipiul Orşova, arată DNA, inculpatul Fişter, la instigarea prim-procurorului, a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană, dar şi baza de date de evidenţă auto.

"Informaţiile pe care Fişter le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi inculpatei Sîrboiu. Scopul obţinerii şi furnizării acestor informaţii a fost personal, strict pentru a servi intereselor lui Sîrboiu şi fiicei mai mari a acesteia, fără legătură cu menirea accesării bazelor de date puse la dispoziţia organelor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea infracţiunilor. La 11 martie 2014, inculpatul Fişter, în contextul în care efectua urmărirea penală într-un dosar penal al PJ Orşova, a consemnat date neconforme adevărului, într-un proces verbal de verificare a unui autoturism, în sensul că nu figura ca fiind radiat, deşi rezultatul a două verificări efectuate atestau că acesta figura ca fiind radiat din circulaţie din 6 martie. Ulterior, la 26 mai, la finalizarea urmăririi penale, prin referatul întocmit, inculpatul a propus clasarea cauzei. Astfel, autoturismul neînmatriculat a fost lăsat în circulaţie, în mod nelegal, şi s-a evitat măsura suspendării permisului de conducere pentru autorul infracţiunii rutiere", mai precizează DNA.

Șpagă în uși de garaj

De asemenea, anchetatorii au constatat că, în octombrie 2012, Ion Ianoşi, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi primit de la Sorinel Duducea materiale de construcţii în valoare de peste 10.500 lei (două uşi de garaj cu acţionare electrică, precum şi accesoriile necesare montării acestora), toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din Orşova. În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii, în limita sumei de peste 10.500 lei, asupra unei teren aflat în coproprietatea lui Ion Ianoşi şi în limita sumei de peste 55.000 lei, asupra unui teren aflat în coproprietatea inculpatei Carmen Sîrboiu. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: