Evenimentul Zilei > Justitie > Procesul Kovesi-Antena 3, strămutat pentru a doua oară
Procesul Kovesi-Antena 3, strămutat pentru a doua oară

Procesul Kovesi-Antena 3, strămutat pentru a doua oară

Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, ieri, strămutarea de la Curtea de Apel Piteşti la Curtea de Apel Ploieşti a procesului în care șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a dat în judecată postul de televiziune Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti.

În iunie 2014, Laura Codruţa Kovesi a dat în judecată Antena 3 şi pe jurnaliştii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi pe analistul Mugur Ciuvică. Șefa DNA a reclamat faptul că în emisiunea ''Sinteza zilei'' din data de 19 iunie 2014 a fost acuzată că a muşamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi Mircea Băsescu. Șefa DNA le-a cerut judecătorilor să oblige Antena 3 şi pe cei cinci jurnalişti să plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar şi cheltuielile de judecată. Kovesi susţinea că în emisiune au fost prezentate mai multe fapte şi au fost făcute afirmaţii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane.

În primă instanță, daune de 250.000 de euro

Pe 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis ca cei dați în judecată să plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei șefei DNA, însă toți au făcut recurs.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti, însă pe 21 aprilie 2016, tot instanța supremă a dispus strămutarea procesului la Curtea de Apel Piteşti, jurnaliştii de la Antena 3 motivând că cele două judecătoare care se ocupau de acest caz – Gabriela Manuela Rădulescu şi Andreea Doris Tomescu – au dat dovadă de rea-credinţă, deoarece le-au respins mai multe probe.

Jurnaliştii de la Antena 3 au fost nemulţumiţi şi de judecătorii din completul de la Curtea de Apel Piteşti, care au fost recuzaţi în mai multe rânduri de Răzvan Savaliuc. Acesta a cerut schimbarea judecătorilor, deoarece i-au respins mai multe solicitări, printre care reaudierea fostului procuror Eugen Iacobescu sau amendarea Laurei Codruţa Kovesi pentru că nu ar fi depus probe la dosar în susţinerea acuzaţiilor pe care le-a formulat.

Ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis o cerere formulată de Radu Tudor, Bianca Grigore, Răzvan Savaliuc, Mugur Ciuvică, Mihai Gâdea şi SC Antena 3 SA, urmând ca procesul să se desfăşoare la Ploieşti.

Judecătorii au anulat și actele de procedură îndeplinite în acest dosar de Curtea de Apel Piteşti privind încuviinţarea şi/sau respingerea probelor. A fost anulată şi încheierea din 11 ianuarie 2017, prin care CA Piteşti rămăsese în pronunţare în acest dosar. Decizia este definitivă.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: