Evenimentul Zilei > International > Procedură de urgență pentru urmașii victimelor naziștilor care cer cetățenie germană
Procedură de urgență pentru urmașii victimelor naziștilor care cer cetățenie germană

Procedură de urgență pentru urmașii victimelor naziștilor care cer cetățenie germană

Urmașii victimelor naziștilor vor putea solicita cetăţenia germană conform unei proceduri rapide, a anunţat joi ministrul german de interne Horst Seehofer, citat de DPA.

Reglementarea va intra în vigoare vineri. Conform deciziei, ministrul de Interne poate semna un decret în acest sens fără permisiunea parlamentului.

Măsura a fost luată deoarece, arată oficialul, Germania trebuie să îşi asume răspunderea pentru propria istorie. El a precizat că actul normativ se referă în special la cei ai căror părinţi sau bunici au fost obligaţi să fugă peste hotare.

Numărul de cereri ale urmaşilor victimelor nazismului a crescut semnificativ în ultimii ani, în special în perspectiva Brexit-ului. Dacă în 2015 au fost depuse doar 43 de astfel de cereri, anul trecut numărul lor a ajuns la 1.506.

Conform ministrului, solicitanţii domiciliaţi în străinătate pot depune cererile la ambasadele Germaniei din ţările respective. Pentru instrumentarea dosarelor nu se percepe nicio taxă, însă trebuie dovedită descendenţa. Sunt luate în considerare victimele din perioada 1933 – 1945 sau apartenenţa la un grup persecutat de nazişti. În plus, cei care doresc cetăţenia trebuie să cunoască limba germană. Vor fi respinse cererile persoanelor considerate teroriste, iar cele care au avut condamnări au şanse minime de a primi cetăţenia, au mai informat autoritățile germane.

Sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: