Astfel, importurile de marți, 14 ianuarie, la ora 9.40 au atins nivelul de 1.918 MW, în condițiile în care capacitatea maximă de import, din punct de vedere tehnic, este de 2.000 – 2.200 de MW. Cantiatea de energie a fost necesară pentru a asigura consumul intern, de 9.196 MW, în condițiile unei producții interne de 7.278 MW.

Una dintre principalele cauze care au generat această problemă în sistemul energetic national a fost lipsa vântului care a afectat nivelul producție de energie eoliană. Turbinele acționate de vânt produc doar 36 MW și nici centralele hidroelectrice nu funcționează la capacitatea normală, la fel ca și termocentralele pe cărbune.

În aceste condiții, devine clar că România se apropie de limita maximă tehnic posibilă a capacității de import care a fost estimată recent, de ministrul Economiei, Virgil Popescu, la 2.200 MW.

În urmă cu câteva zile, România a fost nevoită să importe 1.500 MW, pentru a acoperi necesarul de consum, din cauza nopții geroase din 8 spre 9 ianuarie, așa cum a arătat Evenimentul Zilei.