Evenimentul ZileiSocialProbleme cu plata salariilor în sistemul bugetar. Ministerul Finanțelor: Au fost disfuncționalități. Situația se va rezolva, luni își vor primi salariile

Probleme cu plata salariilor în sistemul bugetar. Ministerul Finanțelor: Au fost disfuncționalități. Situația se va rezolva, luni își vor primi salariile

Probleme cu plata salariilor în sistemul bugetar. Ministerul Finanțelor: Au fost disfuncționalități. Situația se va rezolva, luni își vor primi salariile
Ministerul Finanțelor a venit cu precizări, după ce vineri, 13 mai, mai mulți angajați ai instituțiilor de stat nu și-au primit salariile. În toate cazurile este vorba de termene de plată scadente în zilele de 14 și 15 mai.

Ministerul Finanțelor a anunțat că dispune de fondurile bugetare necesare pentru plata tuturor drepturilor salariale din sistemul bugetar, după ce, vineri, angajații din mai multe instituții nu au primit salariile.

„Ministerul Finanțelor dă asigurări că dispune de fondurile bugetare necesare pentru plata tuturor drepturilor salariale din sistemul bugetar.

Din motive obiective, în data de 13 mai 2022, s-au înregistrat disfuncționalitați ale sistemelor informatice partajate care asigură transferul sumelor în sistemul bancar, precum și în sistemul de plăți interbancare, înregistrându-se întârzieri parțiale la plată.

Precizăm că 60% din obligațiile de plată au fost realizate la timp, iar restul operațiunilor de transfer se vor realiza luni, 16 mai 2022. În toate cazurile este vorba de termene de plată scadente în zilele de 14 și 15 mai a.c.

Regretăm neajunsurile create și le dăm asigurări tuturor celor afectați că depunem toate eforturile pentru ca astfel de disfuncționalități tehnice să nu se mai repete”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Finanțelor.

Salariile din sectorul bugetar. Poștașii au ieșit în stradă

Pe fondul nemulțumirilor salariale, angajați ai Poștei Române au protestat sâmbătă în Piața Victoriei. Principala nemulțumire este legată de salarizare. Blocul Național Sindical susține că 80% dintre angajați au salariul lunar net sub 1.700 de lei. Angajați ai Poștei Române au protestat sâmbătă în Piața Victoriei. Principala nemulțumire este legată de salarizare. Blocul Național Sindical susține că 80% dintre angajați au salariul lunar net sub 1.700 de lei.

Protestul a fost organizat de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România și de Blocul Național Sindical.

Conform BNS, pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1.700 lei, la limita traiului de subzistență, în condiții de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de refuzul directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale.

Sindicaliștii mai acuză lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă și protecție, precum și condiţiile improprii de muncă în spațiile în care munceşte cea mai mare parte a angajaților şi în care sunt primiţi clienţii Poştei Române, foarte multe unitați fiind cu igrasie, fără caldură pe timp de iarnă sau aerisire pe timp de vară, fără wc, fără minimă preocupare pentru asigurarea curățeniei.

Probleme cu plata salariilor în sistemul bugetar . Câți bugetari sunt în România

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în decembrie 2021, de 1.262.318, cu 3.508 mai multe comparativ cu luna precedentă, iar 63,97% dintre acestea în administraţia publică centrală, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor și citate de Agerpres.

Din totalul celor 807.562 de angajaţi din administraţia publică centrală, 595.034 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat (plus 2.879 angajaţi faţă de noiembrie 2021).

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei, respectiv 290.417 (289.959 în noiembrie), Ministerul Afacerilor Interne – 121.622 (119.829 luna precedentă), Ministerul Apărării Naţionale -75.855 (75.739 în noiembrie), Ministerul Finanţelor -24.384 (24.375 în noiembrie), Ministerul Sănătăţii -18.421 (18.330 în noiembrie) şi Ministerul Justiţiei- 16.926 (16.824 în noiembrie).

 

 


Accesează: