Evenimentul Zilei > Social > DSU, acuzat de lipsa saltelelor pneumatice. Lucian Bode cere explicații lui Raed Arafat
DSU, acuzat de lipsa saltelelor pneumatice. Lucian Bode cere explicații lui Raed Arafat

DSU, acuzat de lipsa saltelelor pneumatice. Lucian Bode cere explicații lui Raed Arafat

Problema saltelelor pneumatice, care ar trebui să fie folosite la intervențiile pompierilor pentru salvarea persoanelor, a revenit în atenție abia după consumarea unui caz extrem soldat cu decesul unei persoane căzute de la etajul șase. Femeia din Constanța a decedat la impactul cu solul, în timp ce echipajele de pompieri es=rau eja la fața locului.

Nu există saltele pneumatice pentru intervenții la incendii

Problema saltelelor pneumatice, necesare pentru intervențiile la incendii sau pentru salvarea persoanelor care se aruncă de la înălțime, nu este nicidecum una de dată recentă. Abia acum autoritățile promit achiziții și măsuri ferme.

Lipsa acestui echipament și accesoriu, care ar trebui să se găsească obligatoriu în dotarea echipajelor de intervenția, a fost resimțită la incendiul de marți. O femeie din Constanța s-a aruncat de la etajul șase al imobilului său, aflat în flăcări. Momenta, nu se știe dacă femeia s-a aruncat de disperare, de panică pentru că flăcările extrem de puternice o ardeau sau dacă a alunecat.

Indiferent de cauza care a împins-o pe femeie să se arunce în gol, consecința e la fel de tragică. Femeie a murit la impactul cu solul, cu doar câteva minute înainte ca echipajul de pompieri să vină cu scara salvatoare. Lipsa unei banale saltele pneumatice a fi făcut diferența între viață și un sfârșit în chinuri. Drama este și mai mare, deoarece femeia și-a condus pe ultimul drum unicului fiu în urmă cu o lună, de doar 27 de ani, pentru care a aprins lumănările care au declanșat incendiul.

Femeia decedată în incendiul de la Constanța putea fi salvată cu o saltea pneumatică

Moartea ei nu ar fi survenit dacă femeia nu s-ar fi întors în apartamentul în flăcări. Ea s-a întors în apartament pentru a recupera un laptop pe care avea lucrări de serviciu. Așa cum mulți dintre noi ar face, fără a putea anticipa grozăvia și riscul la care s-ar expune.

La câteva ore după decesul femeii din Constanța, ministrul de Interne Lucian Bode spune că este și inadmisibil și anormal ca inspectoratele județene pentru situații de urgență să nu aibă toate echipamentele necesare pentru intervenții.

Lucian Bode a dat asigurări că aceste dotări, inclusiv în privința saltelelor pneumatice, vor fi făcute în scurtă vreme în regim „de urgență”, la pachet cu o cerere de evaluare a costurilor. Prețul unei saltele pneumatice s-a afirmat în primă fază că s-ar ridica la 1.000 de euro de saltea. În seara aceleiași zile, s-a aflat că una singură ar putea să coste chiar și 40.000 de euro. În România, spre comparație, singurul spital pentru copiii bolnavi de cancer se construiște din donații exclusiv private.

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că îi va cere lui Raed Arafat explicații publice

Ministrul Lucian Bode a dat de înțeles că-i va cere lui Raed Arafat să dea și explicații publice pentru lipsa acestor saltele din dotarea Departamentului de Situații de Urgență pe care-l conduce. De asemenea, el a mai spus că va trimite echipe de control la Constanța.

„Este puțin important ce explicații îmi dau ei mie, este foarte important ce explicații vor da în fața organelor de anchetă și, așa cum știți, s-a deschis și o anchetă penală în acest sens și vor trebui să dea explicații toți cei care au avut responsabilitatea să comunice exact cum au procedat”, a spus ministrul Lucian Bode.

El a spus doar că vrea ca în 2021 să fie achiziționate saltele pneumatice pentru fiecare județ în parte, în condițiile în care, spune ministrul, doar patru județe au astfel de dotări.

”Sigur o salvau dacă aveau o plasă”, a spus soțul femeii decedate de la Constanța

„Au ajuns târziu, nu au dat drumul la apă. Erau lângă mine, jos. Nu au dotare, sigur că ar fi salvat-o dacă aveau o plasă. Nu am ce să le transmit“, a spus îndurerat Mitică Stoica, soţul femeii care a murit, Simona Stoica.

Anul trecut, IGSU a primit o finanțare de 682 milioane de euro, bani europeni, pentru dotarea echipelor de intervenții. Planul cuprinde cumpărarea de elicoptere, șalupe și o navă multirol, dar nu și o banală saltea pneumatică.

„Inspectoratul nu este dotat, nu există în dotarea Inspectoratului nicio saltea. Au fost la un moment dat și s-au înlocuit cu alte mijloace de intervenție la înălțime – autoscări mecanice”, a răspuns reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea.

Un caz similar s-a petrecut acum cinci ani în București

În urmă cu cinci ani o femeie s-a sinucis pe 22 mai 2015, după 35 de ore de negocieri eșuate, aruncându-se de pe un bloc aflat pe strada George Enescu din Capitală, fără ca DSU să vină în ajutorul ei cu o saltea pneumatică, pe motiv că „umflarea” ei ar fi fost de natură a o perturba pe femeia rătăcită psihic și sufletește, ajunsă în postura de sinucigaș la scurt timp de la decesul fiicei.

Explicația privind deranjul fonic și disturbarea aferentă pe care i-ar fi putut-o provoca umflarea saltelei a fost dată la acea vreme chiar de Raed Arafat, actualului șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), care a justificat astfel nefolosirea saltelei adusă tocmai din județul Argeș, pentru că Bucureștiul, Capitală a României, nu avea una în dotare.