Prințul Harry, aspru criticat pentru dezvăluirile făcute în noua sa carte: „Ar putea duce la atacuri de răzbunare împotriva forțelor britanice”

Prințul Harry, aspru criticat pentru dezvăluirile făcute în noua sa carte: „Ar putea duce la atacuri de răzbunare împotriva forțelor britanice” Prințul Harry. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dezvăluirile din noua carte a prințului Harry, „Spare”, ce va fi publicată pe 10 ianuarie, a stârnit reacții aprinse din partea mai multor oameni, după ce acestea s-au scurs în spațiul public. Cele mai dure critici i-au fost aduse pentru o gafă ce n-are legătură cu Meghan Mrkle.

În cartea sa, prințul Harry vorbește despre perioada în care s-a aflat în misiune în Afganistan, când a ucis 25 de talibani, conform acestuia. Pe vremea aceea, prințul era pilot de elicopter. „Trăgeam atunci când trebuia, luam o viaţă pentru a salva o alta”, a scris acesta, iar cuvintele sale au stârnit furia talibanilor și foștilor comandanți ai armatei.

Reacții dure la adresa prințului Harry

Harry a povestit că a fost instruit să-i considere pe talibani piese de șah, pentru a fi în stare să tragă asupra lor fără să se lase cuprins de emoție. Pe lângă furia talibanilor, s-au arătat nemulțumiți și veteranii armatei britanice.

„Comentariile lui despre faptul că soldații britanici nu-i privesc pe adversari ca pe niște ființe umane, cred că asta i-ar putea întărâta pe unii să încerce poate un atac împotriva soldaților britanici de oriunde din lume sau împotriva foștilor soldați britanici”, a scirs Richard Kemp, fost comandant al trupelor armate britanice în Afganistan.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Richard Quest, jurnalist CNN, a scris: „Este greu de știut care dintre multele lucruri pe care Harry le-a spus ar fi cel mai dureros pentru anumite părți. Legat de partea cu talibanii, că ar fi ucis 25 de membri ai talibanilor, aceasta este probabil cea mai serioasă din punct de vedere obiectiv, deoarece ar putea duce la represalii și atacuri de răzbunare împotriva forțelor britanice și chiar împotriva prințului”.

Jurnalistul a mai adăugat că în cuprinsul cărții sunt doar bârfe obscene despre familia lui și că deși Harry susține că vrea împăcarea, acțiunile lui nu sunt deloc în această direcție.

„Pot fi reparate anumite rupturi, pe termen scurt, dar adevărata durere este că el a dezvăluit conversații private, întâmplări private ale familiei regale și fiecare membru al familiei regale de acum înainte se va întreba inevitabil atunci când vorbește sau are de-a face cu Harry, dacă nu cumva conversația lor va apărea în următorul interviu, în următoarea mare dezvăluire”, a adăugat Richard Quest.

Reacția talibanilor în urma dezvăluirilor prințului Harry

Imediat după ce au apărut în spațiul public informațiile despre uciderea talibanilor de către prințul Harry, talibanii au transmis că oamenii uciși nu erau simple piese de șah, ci aveau familii.

„Domnule Harry! Cei pe care i-ai ucis nu erau piese de șah, erau oameni; aveau familii care așteptau întoarcerea lor”, a transmis unul dintre liderii talibanilor, potrivit știrileprotv.ro.