Editura Evenimentul si Capital

Prin Proiectul Grațierii, PSD s-a legat la cap fără să-l doară. De ce nu renunță cu totul la Proiect? | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 7 Comentarii | 3701 Vizualizari

Pentru duminică seara, la emisiunea România lui Cristoiu, de la România tv, premierul Sorin Grindeanu acceptase să vină la un dialog cu Letiţia Bădescu şi cu mine, pe post de secund, premieră în viaţa mea, deoarece în cadrul unor astfel de emisiuni am avut căpitani numai bărbaţi.

Deşi pentru duminică seara se strînseseră o mie şi unul de lucruri de comentat – de la rezultatul alegerilor din Franţa pînă la facebookizarea lui Liviu Dragnea, amintind prin rezultatele penibile de o feisbucire pur și simplu, am acceptat propunerea redacţiei, socotind că, deşi premierul e încă moartea ratingului, interviul îmi va da prilejul să-l pipăi niţel pe premier pe la cusăturile personalității. Vineri seara, Letiţia Bădescu m-a anunţat că premierul nu mai vine. Motivul?

E tare obosit după vizita din Israel.

Mă rog!

Eu cred că-i vorba de altceva. Dacă ar fi venit, sută-n sută ar fi fost hărţuit cu întrebări incomode despre noua călătorie a PSD în jungla numită Legea Grațierii.

Sunt convins că Sorin Grindeanu a intuit că aşa va fi şi, sfătuit probabil şi de alţii, s-o fi gîndit că e de preferat să nu se prezinte, decît să iasă prost din emisiune.

Indiferent de ce-ar fi răspuns, tot prost ar fi ieșit.

Fie față de Liviu Dragnea, care a pus Șerban Nicolae să introducă amendamentele, și după vechiul lui șiretlic de baron de cîmpie, s-a spălat pe mîini cînd a venit epidemia de proteste.

Fie față de TeFeL-iști, deoarece, asemenea tuturor PSD-iștilor, Sorin Grindeanu are complexe față de cei care înjură partidul, străduindu-se inutil să-i seducă fără bani.

Dacă mă gîndesc mai serios, e mai bine că Sorin Grindeanu n-a mai venit. Mă număr printre puţinii jurnalişti care cred că în postura de autori de interviu profesionistul trebuie să se limiteze doar la punerea de întrebări. Chiar şi cînd e analist, ca mine, folosirea timpului de dezbatere, pentru a bate cîmpii, mai ales prin întrebări care nu sunt întrebări, ci dat cu părerea despre o chestiune se înscrie în categoria presei de fătuce şi guguştiuci. Mi-am zis că am astfel duminică seara posibilitatea, la emisiunea România lui Cristoiu, să-mi expun punctele mele de vedere în legătură cu Legea Grațierii.

Un tip mai deştept decît mine, şi pe care l-am mai invocat în scrierile mele, mi-a atras atenţia asupra unui fapt care-mi scăpase.

O măsură a Puterii, mai ales cînd ea stă sub semnul controverselor pătimaşe, se justifică şi prin presiunea unei părţi a electoratului. Ca să dau un exemplu luat la întîmplare, un proiect de Lege care ar interzice nu numai vînarea, dar şi stresarea porcilor mistreţi, ar fi salutată, desigur, de o parte a alegătorilor, cea feminină, îndeosebi, care n-au văzut în viaţa lor un porc mistreţ, şi, prin urmare, îi confundă cu nişte pisici împodobiți cu panglicuțe. O altă parte a alegătorilor, întruchipată de fermieri ale căror terenuri agricole sunt distruse de porcii mistreţi, ar protesta virulent împotriva acestei Legi.

Să ne întoarcem la Legea Grațierii. Dacă ar fi să trecem în revistă, obiectivele care sunt pentru Guvern, pentru PSD, o chestiune de viaţă şi de moarte, vom descoperi, nu fără uimire, că printre primele, dacă nu chiar primul, se află Legea Grațierii. A fost mai întîi Ordonanţa de Urgenţă 13.

A venit apoi Proiectul trimis de Guvern şi discutat deja de Comisia juridică a Senatului.

Ori de cîte ori sunt întrebaţi despre această preocupare devenită obsesie, liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, invocă situaţia dezastruoasă din penitenciare şi, mai ales, faptul că trebuie să plătim amenzi.

Şi atît.

Cam puțin, dacă ne gîndim că PSD oricum aruncă bani pe fereastră zi de zi și ceas de ceas.

Pentru o Putere ca PSD nu văd o chestiune dramatică plătirea unei soi sume de bani pe de- a moaca.

De aceea, Nastratin Hogea cum sunt, întreb:

Cui se adresează Legea Grațierii? Sunt sigur că deşi nu se aşteptau la aşa ceva, liderii PSD mi-ar răspunde:

Cum cui se adresează?

Celor care trăiesc în puşcărie în condiţii inumane.

Celor care n-au comis infracţiuni grave şi speră să fie graţiaţi.

Nevestelor, copiilor, fraţilor, surorilor, părinţilor, bunicilor și ibovnicelor celor vizaţi de conţinutul Legii Graţierii. Se presupune că aceștia nu dorm de trei luni și mai bine la gîndul că acuș acuș apare pe poarta penitenciarului ființa mult așteptată.

Graţierea a fost propusă prin O.U.G. 13. Erau trecute acolo infracţiunile vizate de Legea Grațierii.

Împotriva Legii graţierii o parte dintre cetăţeni au ieşit în stradă. Deşi cred că aceşti cetăţeni, zişi şi Te- FeLişti, sunt manipulaţi, eu sunt gata să afirm că sunt sinceri. Nu vor o Lege a Graţierii, deoarece sunt convinși că ea are drept țel ascuns scoaterea corupților din pușcării. E așa? N-are importanță. Important e faptul că o parte a alegătorilor nu se vor liniști decît cînd Legea Grațierii va fi adoptată fără a conține vreo șmecherie menită a-i salva pe corupți. Indiferent de motiv, e limpede că, urmare a Protestelor, OUG a picat.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 18:13 ZÂNZANIE în PSD! ARDELENII ies la ATAC. Planul EXTREM pentru SUSȚINEREA lui Dragnea 18:11 Se strâng rândurile în jurul lui DRAGNEA. DEMOCRAȚIA partidului este CONTESTATĂ 18:08 STĂNESCU nu-l mai SUPORTĂ pe DRAGNEA. Mesaj AGRESIV de ULTIMĂ ORĂ 18:04 REACȚIE din GUVERN cu privire la SCRISOAREA CELOR TREI GREI. „Momentul este PROST ales” 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 17:01 ATACURI repetate în PSD. O întreagă ORGANIZAȚIE de partid SUSȚINE scrisoarea împotriva lui DRAGNEA. 16:25 DRAGNEA vs PSD. Un nume GREU din PARTID susține SCRISOAREA CELOR TREI. 15:50 REACȚIA lui DRAGNEA la LOVITURA de PALAT. „Despre DEMISIE discutăm în CExN” 15:09 Firea nu-l uită şi nu-l iartă pe Dragnea. ATACUL CARE SPUNE TOTUL despre intenţiile ei. News alert 15:07 Cei trei grei vs. Dragnea. SCRISOARE DESCHISĂ INCENDIARĂ despre „starea Partidului Social Democrat”. Breaking news 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 15:04 E clar, DRAGNEA ESTE ÎNCOLŢIT din toate părţile! Încă o LOVITURĂ DE RĂSUNET în interiorul PSD 14:14 Ponta CONFIRMĂ COLAPSUL LUI DRAGNEA! Cine urmează la conducerea PSD? 14:08 Dragnea A PRIMIT MAREA VESTE de la Instanța Supremă. DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ pentru liderul PSD. Breaking news 13:07 Ștefănescu reacţionează după SCRISOAREA CELOR 3. Se ştie când SE VA DA CEA MAI APRIGĂ BĂTĂLIE pentru putere în PSD 12:57 Ion Cristoiu a surprins DETALIUL NEVĂZUT din scrisoarea celor 3? ÎNTREBAREA al cărei răspuns POATE FI SALVAREA LUI DRAGNEA. Alertă 12:14 Ultimatumul Vioricăi Dăncilă pentru Liviu Dragnea! Cât mai rămâne în funcție? Editorial de Anca Andrei

Articole salvate