Primul zbor al elicopterului Ingenuity pe Marte

Primul zbor al elicopterului Ingenuity pe Marte

Mini-elicopterul Ingenuity a efectuat, luni, primul zbor pe Marte, după mai multe amânări din cauze tehnice.

Elicopterul Ingenuity care cântărește doar 1.8 kilograme și are 49 de centimetri înâlțime, a realizat o premieră în lumea tehnologiei: primul zbor atmosferic motorizat pe o altă planetă decât Pământul.

"Ingenuity anunţă că că a efectuat turarea elicelor, decolarea, zborul, planarea, coborârea, aterizarea, contactul cu solul şi oprierea elicelor. Datale confirmă că Ingenuity a efectuat primul zbor în atmosfera unei alte planete", se aude vocea analistului NASA care primeşte datele de la o distanţă de circa 150 de milioane de kilometri de Pământ.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Conform planului iniţial, testul de zbor a implicat ridicarea la 3 metri de la sol, staţionare la punct fix timp de câteva zeci de secunde, planare şi întoarcere.

Cum se vor desfășura următoarele zboruri

Următoarele zboruri vor fi mai lungi, dar mini-elicopterul nu se va ridica la mai mult de 5 metri. Toate experimentele vor fi făcute în decurs de o lună.

Programul Ingenuity, parte a misiunii Mars 2020, nu implică experimente științifice, dar încercările de a zbura pe Marte sunt printre cele mai interesante lucruri din cadrul misiunii.

Una dintre particularitățile misiunii este dificultatea zborului cu elice pe o planetă unde presiunea atmosferică în apropierea solului este 1% din cea a atmosferei terestre, în condiţiile în care forţa de gravitaţie pe Marte este aproximativ o treime din cea terestră.

Cei de la NASA spun că zborul lui Ingenuity este "un moment precum cel al fraților Wright, dar pe o altă planetă", cu referire la momentul istoric din 17 decembrie 1903, când frații Orville și Wilbur Wright au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul în Carolina de Nord, SUA.

Planul NASA este ca în decurs de 31 de zile să fie făcute cinci zboruri. Ingenuity se află pe Marte din 18 februarie 2021.