Cad firmele pe capete în România deşi, actualul Guvern, ne spune că economia merge bine şi că vom „avea cea mai bună perioadă de creștere economică din ultimul secol”.  Pe fondul aşa-zisei creșteri economice, peste 2.000 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele patru luni din acest an.

Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a crescut cu 44,25% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, fiind înregistrate 2.008 insolvenţe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă sunt în Bucureşti

Potrivit ONRC, cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 414, în creştere cu 189,51% faţă de ianuarie-aprilie 2020.  Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Cluj – cu 166 de insolvenţe (plus 144,12%) şi Bihor – 155 (plus 13,14%). Iar cele mai puţine insolvenţe s-au înregistrat în judeţele Harghita – 5, Mehedinţi – 9 şi Botoşani – 10.

Domeniile cele mai afectate

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe a fost consemnat în comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 602 (plus 58,01%), în construcţii 321 plus 42,67%) şi în industria prelucrătoare – 251 (35,68%). În aprilie 2021 au fost înregistrate 598 de insolvenţe, cele mai multe în Bucureşti (117) şi în judeţele Bihor (47) şi Cluj (36) şi Maramureş (31).

Florin Cîţu: „Boomul trebuie să știi să-l gestionezi, pentru că resursele se vor duce peste tot”

„Cred că urmează pentru România cea mai buna perioadă de creștere economică din ultima sută de ani, pe care o vor vedea toți românii. Sunt reforme care eliberează resurse, nu le blochează în economie. Reforme care vor permite investitorilor să vină în România”, a spus Cîțu.

„Ce cred că trebuie să facă statul e să creeze acest ecosistem care implică școală, curățenie pe stradă, siguranță, în care oamenii să fie confortabili și să-și vadă de jobul lor, să fie siguri că dacă copilul lor merge la școală este în siguranță acolo și de la școală până acasă. Că dacă merg la spital pot fi siguri. Acest ecosistem trebuie creat. De aceea am spus că în această guvernare vom construi spitale”, a mai spus premierul, potrivit Agerpres.