Evenimentul Zilei > Sport > Premieră în România. Primul ghid de schi pentru „Elveția Estului” a fost lansat la Poarta Raiului
Premieră în România. Primul ghid de schi pentru „Elveția Estului” a fost lansat la Poarta Raiului

Premieră în România. Primul ghid de schi pentru „Elveția Estului” a fost lansat la Poarta Raiului

Monitorul de schi Rareș Tileagă a lansat, în premieră în România, primul ghid turistic despre Munții Șureanu, ca un element de promovare a zonei pe timp de iarnă-vară, cu accent pe psihologia schiorului și pe produsele turistice.

„Este un ghid de confesiuni, de povești funny, de pamflete usturătoare. Un ghid care cumulează întreaga mea experiență, ca monitor.Un ghid original, unic în țară”, a declarat Tileagă la lansarea produsului. El a spus că nu s-a mai scris, până acum, un ghid despre Şureanu, care să fie, totodată, o prezentare a zonei şi a Domeniului Schiabil Şureanu, un îndrumător pentru turiştii care vor să cunoască schiul, un tutorial de înţelegere a echipamentului de schi, un sprijin moral pentru schiorii care întâmpină blocaje psihologice.

Munţii Şureanu  sunt supranumiţi „Elveţia Estului”, iar lansarea a avut loc la Poarta Raiului, autorul este jurnalist de călătorii, critic de film şi teatru şi, iarna, monitor de schi. Ghidul se numește „Paşi Liberi. Ghidul Schiorului, la Şureanu”.

Situat în extremitatea sudică a judeţului Alba, zonă denumită „Elveţia Estului” sau „Elveţia României”, Domeniul schiabil Şureanu este amplasat la cea mai mare altitudine din ţară, la două mii de metri. Are zece pârtii, în lungime totală de 18 kilometri, unde zăpada persistă până târziu, în primăvară, fiind printre ultimele locuri din ţară în care se mai poate schia până la începutul lunii aprilie.