Primele semne ale celei mai rare forme de demență. Este boala de care suferă Bruce Willis

Primele semne ale celei mai rare forme de demență. Este boala de care suferă Bruce Willis Sursa foto: Robert Kneschke | Dreamstime.com

Demența este o boală incurabilă și progresivă. Există mai multe forme ale acestei afecțiuni. Cea mai rară dintre ele are simptome extrem de ciudate în fazele incipiente.

Demența este o boală complexă, care are multiple forme de manifestare. În trecut, apărea în general la persoanele trecute de 60 de ani, dar maladia afectează acum și persoanele mai tinere, mai ales dacă în familie există antecedente ale acestei boli.

Cea mai des întâlnită formă de demență este boala Alzheimer. Printre principalele simptome ale acesteia se numără pierderile de memorie, dar și imposibilitatea pacientului de a se orienta în spațiu. Pe măsură ce boala avansează, pacienții au nevoie de îngrijire permanentă.

Formă rară a bolii

Una dintre cele mai rare forme de demență este cea frontotemporală (FTD). Este boala de care suferă și celebrul actor Bruce Willis. Aceasta reprezintă doar 2% dintre cazurile de demență depistate în fiecare an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre deosebire de boala Alzheimer, acest tip de demență se caracterizează în principal prin schimbări de comportament și personalitate, dar și dificultăți în a purta o conversație coerentă. În cele mai multe dintre cazuri pacienții nu au probleme cu memoria.

Demența frontotemporală (FTD) este o boală incurabilă și are o evoluție progresivă. Dacă este depistată în fază incipientă, evoluția ei poate fi încetinită cu tratament medicamentos.

Semnale de alarmă

Orice schimbare bruscă de comportament, mai ales după vârsta de 50-60 de ani trebuie privită ca un semnal de alarmă. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California de Sud (USC), unul dintre primele simptome este „altruismul financiar“. Mai exact, o persoană începe brusc să dăruiască sume mari de bani străinilor.

Un alt simptom ciudat este înclinația spre comedie. Medicii spun că unele persoane dezvoltă o pasiune pentru filmele de comedie. Un studiu recent a dovenit să această înclinație apare cu ani buni înainte de simptomele clasice ale bolii.

Un alt semn al demenței timpurii are legătură cu vestimentația. Dacă o persoană începe să poarte haine nepotrivite sau foarte largi, deși în trecut era foarte atentă la aspectul fizic, atunci un consult medical ar fi indicat.

De asemenea comportamentul neadecvat poate fi un simptom al bolii. Oamenii nu mai sunt atenți la sentimentele altor persoane, le jignesc în public și au dintr-o dată un limbaj nepotrivit, potrivit doctorulzilei.ro.