Evenimentul Zilei > Actualitate > Primele dezvăluiri făcute de Nicușor Dan. Ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani
Primele dezvăluiri făcute de Nicușor Dan. Ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani

Primele dezvăluiri făcute de Nicușor Dan. Ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani

Nicușor Dan a dezvăluit , în contextul problemelor pe care bucureștenii le întâmpinpă, că în curând toate datoriile Primăriei Capitalei către ELCEN și RADET vor fi plătite integral până la finalul lunii decembrie. Noul primat a dezvăluit și faptul că gestiunea slabă a situației în ultimii patru ani a dus la prezentul nefericit.

„Până la sfârşitul lunii decembrie vom compensa acea datorie de 400 de milioane de lei pe care Primăria Capitalei o are către RADET şi Termoenergetica şi pe care RADET şi Termoenergetica o au către ELCEN.

Compensând această datorie, ELCEN îşi plăteşte către ANAF datoria principală şi beneficiază de acea scutire de penalităţi şi iese din insolvenţă, astfel încât de la anul să poată atât Termoenergetica şi Primăria Capitalei împreună, cât şi ELCEN să acceseze fonduri europene”, a spus Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Finanţelor Publice alături de ministrul Florin Cîţu.

Primăria nu a plătit la timp! Problemele doar au continuat să apară

„Aceste două societăţi, fiind o lungă perioadă în insolvenţă, nu au fost eligibile pentru fonduri europene şi nu au avut bani să facă investiţii. Ce am reuşit să facem este să accesăm din punctul de vedere al Primăriei şi al Termoenergetica mecanismul SWAP de compensare a datoriilor pe care autorităţile locale le au către operatori care, la rândul lor, datorează bani către ANAF şi mai departe, partea ELCEN, care a accesat un al doilea mecanism în situaţia în care un organism are o datorie la stat şi şi-o plăteşte într-un termen, 15 decembrie, i se şterg penalităţile, deci ambele mecanisme sunt făcute ca să cureţe situaţia financiară atât pe partea de autorităţi locale, cât şi pe partea de operatori, astfel încât fiecare dintre ei să poată să acceseze fonduri europene”, a declarat Nicuşor Dan.

Puteau să ia banii din anul 2016

„Banii europeni, cei 300 de milioane de euro pentru care am semnat contractul cu Ministerul Fondurilor Europene acum două săptămâni, erau accesibili încă din 2016 şi nu au putut fi luaţi pentru că în toamna lui 2016 Primăria a decis să introducă RADET în insolvenţă şi a urmat falimentul.

Faptul că nu s-au luat bani europeni 4 ani e consecinţa unei decizii total defectuoase (…) Acest mecanism de compensare SWAP, pe care noi l-am accesat, a fost disponibil şi la rectificarea din august, deci ce facem noi azi putea să facă administraţia anterioară în august”, a afirmat Nicuşor Dan.