Evenimentul Zilei > International > Primele condamnări la moarte în Myanmar. 19 persoane au primit sentința capitală
Primele condamnări la moarte în Myanmar. 19 persoane au primit sentința capitală

Primele condamnări la moarte în Myanmar. 19 persoane au primit sentința capitală

Un număr de 19 persoane au fost condamnate la moarte, în Myanmar, de o curte marțială, fiind acuzate de uciderea unui militar,

Un număr de 19 persoane au fost condamnate la moarte în Myanmar. Sunt primele condamnări după lovitura de stat militară. Cei 19 au fost acuzați de moartea unui soldat.

O curte marţială a dictat pedeapsa capitală împotriva celor 19 persoane care au fost acuzate de asasinarea unui soldat. Conform EFE, acestea primele condamnări la moarte pronunțate după lovitura de stat din 1 februarie.

Portalul de ştiri Eleven media a relatat că 17 dintre acuzaţi au fost condamnaţi în contumacie. Pe numele lor au fost emise mandate de arestare pentru asasinat. Militarul pentru moartea căruia au fost condamnate ar fi fost asasinat la finalul lunii martie, într-un district din Rangoon. Aici armata a impus legea marțială.

Fotografiile celorlalți doi condamnați, aflați în arest, au fost prezentate pe canalul public de televiziune MRTV, controlat de militari.

Activiștii pentru drepturi civile denunță represiunile

Condamnările au fost denunţate sâmbătă de organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW), potrivit AFP.

„Aceasta arată că militarii sunt gata să revină la vremurile în care oamenii erau executaţi în Myamar”, adică la acum mai bine de 30 de ani, a declarat Phil Robertson, director adjunct pentru Asia al HRW.

Activistul HRW este de părere că scopul acestor condamnări este de a-i intimida și descuraja pe cei care se opun noului regim. Junta militară care a preluat puterea caută să constrângă populația să revină la locurile de muncă, potrivit lui Robertson.

„Scopul lor este să-i alunge pe oameni de pe stradă, recurgând la forţă şi la violenţă”, a adăugat Phil Robertson.

În ciuda represiunilor brutale ale forțelor de securitate, care s-a soldat cu peste 600 de morţi, alte mii de manifestanţi au ieşit din nou pe străzi pentru a protesta împotriva dictaturii militare. În oraşul Bago, situat la circa 70 de kilometri nord-vest de Rangoon, forţele de securitate au ucis vineri peste 80 de oameni. Militarii au tras în direcţia mulţimii cu mitraliere și cu aruncătoare de grenade.

Gherilele au ucis 14 polițiști

Pe de altă parte, cel puţin 14 poliţişti şi-au pierdut viaţa sâmbătă, în nord-estul Myanmar. Aceasta s-a întâmplat în timpul unui atac coordonat al mai multor gherile etnice. Atacul – care a mai făcut cinci răniţi şi doi dispăruţi – s-a produs la primele orele ale dimineţii în statul Shan, după cum a declarat un martor pentru portalul de ştiri Irrawaddy.

Potrivit acestuia, asaltul a fost lansat de grupurile rebele Armata Arakan, Armata de Eliberare Ta’ang şi Armata Naţională a Alianţei Democratice. Sunt gherile etnice care la finele lunii martie au lansat un ultimatum juntei militare să înceteze reprimarea manifestanţilor care protestează împotriva loviturii de stat din 1 februarie. Însă până sâmbătă după-amiază nici unul dintre aceste grupuri nu a revendicat atacul.

Portalul Irrawaddy a mai informat că sâmbătă grupurile Armata pentru Independenţa Kachin şi Uniunea Naţională Karen au lansat o serie de atacuri împotriva regimului, ca represalii la uciderea unor protestatari la Bago.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.