Evenimentul Zilei > Social > Primăria Generală a Capitalei dă gratis electrocasnice şi ochelari
Primăria Generală a Capitalei dă gratis electrocasnice şi ochelari

Primăria Generală a Capitalei dă gratis electrocasnice şi ochelari

Eco-vouchere acordate de primărie pentru achiziţionarea de electronice şi electrocasnice, dar și amenzi usturătoare pentru bucureştenii care nu îşi reabilitează faţadele degradate ale clădirilor. Primăria a pus pe masă și planul de construire a unui centru de protonoterapie, o terapie revoluţionară aplicată în special copiilor diagnosticaţi cu cancer, cât şi ochelari gratis pentru pensionari. Toate aceste proiecte au primit ieri votul consilierilor generali şi vor fi puse în practică cât de curând.

În şedinţa de joi, consilierii generali ai Primăriei Municipiului București (PMB) au votat mai multe proiecte ce urmează să fie aplicate în perioada imediat următoare.

●Unul dintre ele se referă la 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei fiecare, propuse iniţial pentru achiziţionarea de maşini mai puţin poluante în schimbul celor vechi.

Primarul general, Gabriela Firea a propus ca respectivele ecovouchere să fie folosite şi pentru cumpărarea de electronice şi electrocasnice, amendament susţinut şi votat de consilieri. „Dorim să avem cât mai puţine autoturisme personale poluante în Bucureşti. Am vrut să avem un program şi la Primăria Capitalei. Este vorba de acordarea eco-voucherelor pentru achiziţionarea de autoturisme prietenoase cu mediul, maşini Euro 6, non-diesel, electrice, dar şi motorete, motociclete sau biciclete electrice. Vom aduce un amendament ca voucherele să fie folosite şi pentru achiziţionarea de obiecte electronice şi electrocasnice”, a declarat Firea, înainte de începerea şedinţei.

Beneficiarii acestui proiect sunt persoane fizice sau juridice de drept privat, cu domiciliul sau reşedinţa în Capitală.

● Regulamentul de intervenţie cu privire la reabilitarea faţadelor, pentru creşterea calităţii arhitectural ambientale a clădirilor din Bucureşti, a primit şi el undă verde consilierii generali fiind de accord cu înăsprirea amenzilor (între 2.000 şi 8.000 de lei) aplicate în cazul deţinătorilor de construcţii care au fost notificaţi şi care nu respectă obligaţiile ce le revin. Regulamentul este valabil pentru toate clădirile din Bucureşti şi este adresat tuturor proprietarilor de clădiri, persoane fizice şi juridice, dar şi autorităţilor administraţiei publice şi instituţiilor publice care deţin clădiri în stare de degradare.

● Un alt proiect votat în şedinţa de ieri a PMB s-a referit la construirea unui centru de protonoterapie în Capitală, o terapie revoluţionară aplicată în special copiilor diagnosticaţi cu cancer. „Aşa cum ştiţi, în întreaga lume există o terapie revoluţionară care se aplică în special copiilor care au cancer şi anume protonoterapia. Un astfel de centru care nu există în sud-estul Europei nicăieri, se va construi în Capitala României”, a precizat Firea.

● Consilierii generali au aprobat şi proiectul care prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de maximum 250 lei pentru achiziţionarea unei perechi de ochelari de către pensionarii bucureşteni care au pensia mai mică decât salariul minim net pe economie. Sprijinul financiar va fi acordat o singură dată din bugetul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti.

● Proiectul prin care se interzice vânzarea câinilor şi a pisicilor în magazine de tip pet shop pe raza Capitalei a trecut şi el de votul consilierilor. Hotărârea nu vizează animalele de companie care provin de la adăposturi de animale, asociaţii de profil sau de la crescători autorizaţi cu certificare pedigree pe raza Capitalei. „Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 – 3.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv 3.000 – 5.000 lei pentru persoane juridice”, se menţionează în textul hotărârii.